latinica  ћирилица
26/11/2016 |  17:57 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Budžetu Banjaluke slijede promjene (VIDEO)

Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu koji iznosi oko 128 miliona maraka, pretrpjeće znatne promjene do forme prijedloga, jer ne odražava neke nove politike, izjavio je na Mrakovici gradonačelnik Igor Radojičić, nakon sastanka proširenog kolegijuma banjalučke gradske uprave.
Radojičić: Nacrt budžeta pretrpjeće izmjene - Foto: SRNA
Radojičić: Nacrt budžeta pretrpjeće izmjeneFoto: SRNA

Prijedlog nacrta budžeta imaće i niz novih politika. Ako se uspije u restrukturiranju postojećeg duga, nacrt budžeta biće znatno promijenjen, a ako ne, slijedi rebalans, kategoričan je gradonačelnik Banjaluke.

Budžetski okvir od 128 miliona maraka, manji je nego prethodni budžet, jer je iz njega isključeno kratkoročno zaduženje i suficit iz prethodne godine, kaže Igor Radojičić.

- On je, naravno, nedovoljan, ali se ne mogu sve stvari rješavati iz budžeta. Imaćemo mnogo stvari koje ćemo pokušavati da završimo mimo budžeta dogovorima sa drugim subjektima, sponzorstvom, investicijama Vlade Republike Srpske, međunarodnim fondovima - kaže Radojičić.

Nova gradska uprava ima u planu nove uštede i to racionalnijom organizacijom troškova. Budžet bi trebalo, smatra Radojičić, kroz podsticajnu komponentu, da ide u smjeru razvijanja grada.

- Biće mnogo posla da se u Banjaluku dovede svaki novi investitor, a onda je to socijalna politika. Socijala politika je to da čovjeku daš posao, a ne da mu daš socijalnu pomoć - istakao je gradonačelnik.

Veliki izazov za novu gradsku upravu je, kako navode, konsolidacija zaduženja grada, ne samo u 2017.godini, nego i u narednom periodu.

Božana Šljivar, v.d. načelnika Odjeljenja za finansiranje grada Banjaluka, kaže da je problem gradska Toplane koja je u vlasništvu grada. Objašnjava da je to složen zadatak za koji će gradu biti potrebna pomoć međunarodnih institucija i fondova, kao i konsolidacija drugih javnih preduzeća u onom segmentu gdje oni imaju probleme.

Gradski resor za boračko-invalidsku zaštitu ima 60 hiljada korisnika raznih prava iz boračkih kategorija. Kako bi mogli rješavati opravdane zahtjeve ,neophodno je otkloniti nesuglasice sa resornim ministarstvom, smatraju u ovom odjeljenju.

Dragomir Keserović, v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Banjaluke, kaže da je s obzirom na nedorečenost zakonskih rješenja pravilnika, gdje jedni druge bukvalno potiru, nemoguće kvalitetno raditi u takvim uslovima.

Radnom sastanku sa Igorom Radojičićem na Mrakovici, prisustvovali su predstavnici kabineta gradonačelnika Banjaluke, vršioci dužnosti načelnika odjeljenja u gradskoj upravi, šefovi samostalnih odsjeka i saradnici.