latinica  ћирилица
26/11/2016 |  18:12 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Most na Rači u mraku već godinu dana!? (VIDEO)

Most "Evropa" na rijeci Savi koji povezuje granične prelaze Srbije i BiH u Rači već duže vrijeme nije osvijetljen.
Most na Rači u mraku -
Most na Rači u mraku

Izgrađen je prije šest godina sredstvima Vlade Srbije iz Nacionalnog investicionog plana. Most izgrađen 2010. godine koštao je oko 11 miliona maraka, ali javna rasvjeta nije u funkciji, zbog čega vozači negoduju.

U avgustu prošle godine u danu obilježavanja egzodusa u akciji "Oluja" most na Rači je posljednji put bio osvijetljen.

U Graničnoj policiji BiH kažu da su njihove kolege na graničnom prelazu Rača u Srbiji u nekoliko navrata tražile od nadležnih da se riješi problem javne rasvjete.

Predrag Santrač, inspektor za graničnu kontrolu GP BiH - Bijeljina kaće da je to u nadležnosti Srbije, ta da je došlo do nekih problema između investitora i izvođača radova. Naveo je da su kolege iz Srbije u više navrata slale zahtjeve za sanaciju rasvjete, ali da odgovora još nema. Priznaje da je ovo teška situacija i za vozače i policijske službenike koji ovdje rade.

- Mi možemo platiti priključak za elekttričnu energiju, ali ne možemo dovesti vod do određenog graničnog prelaza.  Dakle, potrebno je više razumijevanja kad je u pitanju Uprava. Mi isključivo održavamo područja koja teritorijalno pripadaju graničnom prelazu, a sve ono što izlazi van graničnog prelaza nije u našoj nadležnosti - naveo je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

U Elektro-Bijeljini ističu da se bave snabdijevanjem graničnog prelaza električnom energijom, kao i posljednje policijske kućice koja se nalazi ispred mosta na teritoriji Republike Srpske.

Direktor Elektro-Bijenjine Nedeljko Ćorić rekao je da to preduzeće nije imalo zahtjev od Puteva Srbije, niti bilo koga drugog da se uključe u snabdijevanje mosta na Rači. Navodi da su spremni da iznađu mogućnost da ovaj most bude osvijetljen i bezbjedan za saobraćaj, ukoliko im se neko obrati sa takvim zahtjevom.

Iz Puteva Srbije i resornog Ministarstva Srbije nismo dobili odgovor ko je nadležan i kada će ovaj problem biti riješen. Kada će "Evropa" na Savi kao najljepši most koji spaja Srbe iz Republike Srpske i Srbije biti osvijetljen - niko nema konkretan odgovor.