latinica  ћирилица
26/11/2016 |  22:29 ⇒ 27/11/2016 | 13:00 | Autor: RTRS

Ulicu, trg ili školu nazvati po heroju Spomenku Gostiću (VIDEO)

U Bijeljini je večeras prikazan dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži", autora Mileta Savića, čiji je cilj da projekcijama u gradovima Srpske animira lokalne vlasti da ulicu, trg ili školu nazovu po petnaestogodišnjem Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom srpskom borcu koji je poginuo 1993. godine, braneći svoj narod i selo na Ozrenu.
Mile Savić, autor filma "Spomenko na vječnoj straži" - Foto: SRNA
Mile Savić, autor filma "Spomenko na vječnoj straži"Foto: SRNA

- Mladi heroj sa Ozrena to svakako zaslužuje - rekao je Savić večeras u prepunoj sali bijeljinskog Centra za kulturu, nakon nekoliko projekcija filma po gradovima Srpske, ali i šire.

On kaže da je film samo priča o dječaku velikog srca koji je volio svoj narod i nije želio da ode sa Ozrena.

- Svi koji su pogledali film izašli su sa sjetom, tugom i bolom, jer smo imali takve borce u svojim redovima, ali su sva njihova reagovanja pozitivna i jasno im je da je film urađen tako da nikoga ne vrijeđa - istakao je Savić, čiji će film sutra biti prikazan i u opštini Ugljevik.

On kaže da je ideja o snimanju filma o Spomenku postojala godinama, te da je želja da ovaj najmlađi vojnik ne bude zaboravljen pobijedila.

Savić je podsjetio da su projekcije filma održane širom Republike Srpske, ali i van njenih granica, te je nedavno gostovao i u Lincu.

- Bila je to veoma zapažena projekcija, a postoje planovi za još neke evropske gradove. Film je preveden na ruski i engleski jezik - naveo je Savić.

On je podsjetio da je film "Spomenko na vječnoj straži", koji je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, nagrađen specijalnom nagradom u okviru 10. Međunarodnog film-festivala "Prvi kadar".

Nemanja Simikić, autor besjede "Spomenik" o Spomenku Gostiću, kaže da je ovaj tekst sa oduševljenjem ustupio Saviću za potrebe filma.

- Besjeda je nastala kao želja da sa našim narodom podijelim istinu o Spomenku, njegovom mladom liku i velikom djelu, ali i zbog iskrene ljubavi prema našoj mladoj Republici koja ima mnogo heroja, onih koji su u njeno stvaranje utkali svoj život - rekao je Simikić.

Spomenko Gostić sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

Izvor: SRNA