latinica  ћирилица
27/11/2016 |  20:12 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Ljubinje- Na pomolu rješenje problema u osnovnoj školi (VIDEO)

Iako postoje već više od tri decenije, zgrada osnovne i srednje škole u Ljubinju, kao i sportska dvorana u ovoj opštini, priključene su na septičku jamu, koja se nalazi ispod učionice prvačića.
OŠ "Sveti Sava" u Ljubinju - Foto: RTRS
OŠ "Sveti Sava" u LjubinjuFoto: RTRS

Pomoć u rješavanju ovog urgentnog problema i priključak na kanalizaciju, osim lokalne samouprave, obećao je i resorni ministar.

Najviše problema zbog septičke jame u obrazovnim ustanovama u Ljubinju, imaju u jesenjem i zimskom periodu. Osim fekalija, poteškoće nastaju i zbog otpadnih voda. Јedino rješenje je čišćenje jame pomoću odgovarajućih cisterni, koje u ovom periodu mora da se obavlja jednom mjesečno.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Ljubinje, Pero Sikimić, rekao je da su morali su da traže namjenske cisterne u susjednim opštinama za šta su potrebna dodatna materijalna izdvajanja.

Ove dvije škole pohađa više od 400 učenika. Samo zahvaljujući predanom radu zaposlenih do sada nije bilo nikakvih zdravstvenih problema kod učenika.

Sikimić izražava zabrinutost zbog ovakvog stanja, i navodi da im je prioritet da ono bude što prije adekvatno riješeno.

Osim resornog ministarstva koje bi trebalo da finansira priključak na kanalizacionu mrežu, projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu trebalo bi da obezbijedi lokalna samouprava.

Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje, rekao je da je projektna dokumentacija u izradi i da je odobreno pet hiljada maraka iz budžeta opštine za njenu izradu, kao i da očekuju vrlo brzo realizaciju tog dijela posla.

Procijenjena vrijednost radova je oko 50.000 maraka. Ukoliko sve bude kako je planirano, realizacija ovog projekta očekuje se do proljeća.