latinica  ћирилица
28/11/2016 |  11:47 ⇒ 11:48 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH početkom decembra o Bosićevoj apelaciji

Ustavni sud BiH razmatraće 1. i 2. decembra zahtjev predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti Odluke o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine od 18. maja i Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.
Mladen Bosić - Foto: RTRS
Mladen BosićFoto: RTRS

Bosić je podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića o jedinstvenim kriterijumima za program obrade podataka sa popisa.

Bosić je u zahtjevu zatražio i donošenje privremene mjere kojom bi bila suspendovana primjena odluke direktora Agencije za statistiku BiH i odgođeno objavljivanje rezultata popisa.

Јukić je bez saglasnosti predstavnika Republike Srpske donio odluku o programu obrade podataka popisa na osnovu koje je oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica tretirano kao stalno stanovništvo BiH iako godinama žive u inostranstvu.

Agencija za statistiku BiH objavila je 30. juna rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Ustavni sud BiH razmatraće i zahtjeve bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika DŽaferovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića i četiri delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Biće razmotreni i zahtjevi 25 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 35 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ i 16 delegata Doma naroda Parlamenta FBiH za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom u vezi sa Odlukom o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je Srni da je ovaj zahtjev sadržavao i zahtjev za donošenje privremene mjere da bude obustavljena primjena Odluke o raspisivanju republičkog referenduma.

"Ustavni sud BiH prvo je donio privremenu mjeru kojom je suspendovao dejstvo Odluke o raspisivanju referenduma do konačnog odlučivanja o zahtjevu, a sad je na dnevnom redu sjednice donošenje konačne odluke - je li ta odluka o referendumu u skladu sa Ustavom BiH ili nije", pojasnio je Mijan.

Ustavni sud BiH razmatraće i zahtjev Bože Ljubića iz perioda kada je obavljao funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Izbornog zakona BiH.

Mijan je pojasnio da Ljubić smatra neustavnim pojedine odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na način popunjavanja izbora Doma naroda u Parlamentu FBiH.

Izvor: SRNA