latinica  ћирилица
28/11/2016 |  12:45 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Sjećate se "kvidiča", igre na metlama iz "Harija Potera"? Postoji kao sport! (VIDEO)

Јurnjava na metlama koje lete, pokušavanje da se lopte probace kroz jedan od tri suparnička obruča, dok vas rivali obaraju i gađaju nekim drugim, pomoćnim loptama... Sve to su dijelovi scena iz čuvenog serijala "Hari Poter". I, baš ta igra, "kvidič", sada je postala zvanični sport.
"Kvidič" - Foto: Screenshot/YouTube
"Kvidič"Foto: Screenshot/YouTube

U onom književnom/filmskom svijetu autorke DŽoan Rouling, dva tima se zaista nadmeću na letećim metlama, a kako to baš i nije moguće u realnom svijetu, ovaj ovozemaljski kvidič igra se - uz trčanje, sa metlom među nogama.

Da, zvuči smiješno, ali se time poštuje tradicija iz serijala "Hari Poter", u kome se čitav sport igra dok je jedna ruka zauzeta upravljanjem metlom.

Kvidič koji sada ima preko 20.000 registrovanih igrača širom naše planete, u najkraćem se odvija po sljedećim pravilima: 1) postoji glavna lopta (blago ispumpana odbojkaška), kojom vašoj ekipi možete da donesete deset poena svaki put kada je probacite kroz neki od tri obruča; 2) postoje dvije pomoćne lopte, kojom možete da, kao u igri "između dvije vatre", pogodite rivala koji onda mora da se vrati na početak terena, pa ste ga tako privremeno izbacili iz igre te vaša ekipa možda može da iskoristi tu brojčanu prednost; 3) umjesto "zlatnog sniča", leteće "svojeglave" loptice iz knjige/filma, u ovom realnom kvidiču jednu takvu žutu lopticu (tenisku) nosi poseban sudija, kome ona visi na čičak-traci iza leđa. Po jedan igrač iz svake ekipe smije da ga, u posljednjem minutu meča, juri ne bi li se domogao "sniča" koji donosi 30 bodova.

Kako izgleda ta mješavina rukometa, košarke, ragbija, "između dveij vatre", "šuge" i čega sve ne, pogledajte na ovom snimku:

Izvor: Blic