latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:34 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Sindikat MUP-a traži isplatu dugovanja i protivi se smanjenju plata (FOTO)

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske iskoristiće sve zakonske mogućnosti sindikalnog djelovanja da bi MUP Srpske isplatio dugovanja prema svojim radnicima za 2015. i 2016. godinu, izjavila je predsjednica ovog sindikata Anica Јondić.
Sjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike SrpskeFoto: RTRS

Ovaj sindikat će zatražiti sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Draganom Lukačem do 20. decembra, nakon kojeg će biti poznati stavovi i dalji potezi sindikata, izjavila je Јondićeva nakon sjednice Republičkog odbora Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS u Banjaluci.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Srpske najoštrije odbacuje najavljivanu mogućnost smanjenja plata pripadnicima MUP-a Republike Srpske po bilo kom osnovu, cijeni rada, utvrđenim koeficijentima ili stopi minulog rada, istakla je ona.

- Ova tri elementa čine osnovnu platu i smanjenje bilo kojeg od njih značilo bi smanjenje osnovne plate pripadnicima MUP - upozorila je Јondićeva.

Navela je da je Sindikat ponovo pozvao Vladu Srpske da pristupi pregovorima o utvrđivanju nove cijene rada za 2017. godinu jer postojeća cijena rada od 100 KM ulazi u desetu godinu kao osnovica za obračun plata pripadnika MUP-a, što je najbolji pokazatelj o realnom padu vrijednosti njihovih plata.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova (FOTO:RTRS)

Sindikat radnika unutrašnjih poslova poziva Ministarstvo finansija da odmah pristupi raelizaciji zaključaka Vlade Srpske od 10. marta ove godine i isplati dugovanja pripadnicima MUP-a po osnovu naknada i ostalih ličnih primanja za 2015. godinu u iznosu od 1.619.000 KM, istakla je Јondićeva.

Ona je rekla da Sindikat, takođe, poziva Vladu da u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti rebalansom ili na drugačiji, zakonom utvrđen način, obezbijedi nedostajuća finansijska sredstva u iznosu od najmanje 3.000.000 KM na budžetskoj stavci rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih MUP-a.

Јondićeva je rekla da pozivaju Vladu Srpske da Budžetom MUP-a Republike Srpske za 2017. godinu na ovoj stavci odobri sredsta u skladu sa budžetskim zahtjevom MUP-a u iznosu od 5,5 miliona KM.

- Ponovno odobravanje sredstava od 2.423.500 KM značiće isto što i ove godine, mogućnost isplate naknada za prva tri do četiri mjeseca i zastoj u isplati naknada pripadnicima MUP-a kao i u ovoj godini - upozorila je Јondićeva.

Ona je rekla da sindikat traži od MUP-a da odmah pristupi izradi rješenja o naknadama pripadnicima MUP-a za period april-novembar 2016. godine, što je zakonska obaveza.

- Na taj način stvoriće se preduslovi za utvrđivanje tačnog iznosa dugovanja prema pripadnicima MUP-a i iznos tih dugovanja u centralni obračun plata što je prvi preduslov za njihovu isplatu - zaključila je Јondićeva.

Izvor:RTRS/SRNA