latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:09 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Neredovne platiše stvaraju gubitke Toplani u Bijeljini (VIDEO)

Stanovi koji su priključeni na Gradsku toplanu u Bijeljini proteklog vikend su bili hladni. Isporuka toplotne enregije nastavljena je juče u popodnevnim satima.
Grijanje - Foto: RTRS
GrijanjeFoto: RTRS

Isporuka toplotne energije obustavljena je, jer dobavljač Gradskoj toplani nije želio da isporuči ugalj zbog dugovanja. Ipak, s RiTE Ugljevik postignut je dogovor da ubuduće ne dolazi do dužeg prekida grijanja.

Međutim, količina uglja koja je isporučena dovoljna je za narednih 4-5 dana, tako da je nezvijesno hoće li Bijeljinci bez grijanja ostati opet krajem ove sedmice. 

U Toplani se , kažu, dovijaju na razne načine. Direktor je jutros razgovarao s predstavnicima jedne banke u vezi s kreditom da bi otplatio barem dio duga prema dobavljaču. Građani duguju 240.000 maraka Toplani, a od pravnih lica najveći dužnik je škola "Sveti Sava" sa 30.000 maraka.

"Naročito mi je žao zbog naših korisnika koji redovno izmiruju obaveze , ali ima ih veliki broj koji to ne čine. Međutim , pored svih naših upozorenja ne ispunjavaju svoje obaveze", kaže za RTRS Radomir Marjanović, direktor Toplane u Bijeljini.

Zbog zastarjelog sistema za grijanje, Toplana nije u mogućnosti da isključuje samo dužnike, već kao način upozorenja može da isključi cijelu stambenu zgradu. Јedan dio dugovanja naplaćuje putem suda, a dodatni problem predstavlja činjenica da Gradska uprava od 2014. godine ne daje subvencije za grijanje. Tranša je nekada iznosila i 150.000 maraka.

"Prvo je smanjivana, a onda i definitivno ukinuta ta subvencija, to nama predstavlja veliki problem", dodaje Marjanović.

Uskoro će korisnici grijanja Toplane postati Gradska uprava i biblioteka "Filip Višnjić" što će koliko-toliko poboljašati priliv sredstava. S druge strane građani negoduju zbog činjenice da se isključuju iz sistema i oni koji redovno izmiruju obaveze.

U Toplani navode da je oktobarski račun za potrošenu toplotnu energiju iznosio 73.000 maraka, a naplaćeno je manje od 30.000.

Gradska toplana ima 1.250 korisnika, cijena grijanja po kvadratnom metru za fizička lica iznosi 2,75 maraka, a za pravna 5,80. Tokom sezone grijanja Gradska toplana potroši 4.000 tona uglja.