latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:16 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Opet dogovoreno da vlast u FBiH profunkcioniše

Lideri vladajućih stranaka u FBiH rekli su nakon današnjeg sastanka da politički predstavnici na nivou FBiH moraju staviti na dnevni red Vlade i Parlamenta sve ono što je nužno od reformi.
Lideri vladajućih stranaka u Federaciji BiH - Foto: klix.ba
Lideri vladajućih stranaka u Federaciji BiHFoto: klix.ba

"Vjerujem da ćemo to moći uraditi do kraja godine počevši od budžeta, paketa reformskih aktivnosti kojih ima blizu 35 pa do onih rješenja poput zakona o šumama, veteranima i igrama na sreću", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Uz to su razgovarali o stvarima koje opterećuju koaliciju i dogovoreno je da se pokrene investicijski zamah i da se sklone barijere kako bi se u BiH pozvali investitori.

"Јa ne vidim nijedan razlog zašto ne bi u pet ili šest mjeseci, kada je riječ o infrastrukturi, FBiH bila jedno veliko gradilište", rekao je on.

Rekao je da koalicija ima jasan i usaglašen stav koji se treba prenijeti saradnicima da bi se mogle očekivati sjednice organa vlasti u FBiH i da je potrebno jačati povjerenje unutar koalicije.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da sastanci sa Čovićem i Izetbegovićem nisu teški i dramatični.

Novinarima se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je kazao kako na današnjem sastanku nije bilo govora o Stocu, ali da SDA smatra kako je CIK uzeo sebi za pravo da radi ono što treba da rade sud i glasači, odnosno da je uzeo sebi za pravo da bira načelnika.

Izetbegović je na pitanje o problemima unutar stranke u Srebrenici rekao da se takve stvari dešavaju i da će se rješavati.

Što se tiče koalicije s SBB-om, on je istakao da mu se ne sviđa termin "koalicija iz nužde" i da generalno odnosi SDA i SBB-a nisu loši.

Izvor: Kliks