latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:07 | Autor: SRNA

Čepurin: Moskva želi da Srbija bude jaka i snažna

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da Moskva želi da Srbija bude jaka i snažna, a ne da zavisi od drugih faktora van nje i naglasio da Rusija nikada nije imala ništa protiv da se Srbija priključi EU.
Aleksandar Čepurin - Foto: TANЈUG
Aleksandar ČepurinFoto: TANЈUG

"Rusija je uvek spremna da razgovara, ali ravnopravno, ne po modelu gazde i sluge jer to neće doneti ništa dobro", rekao je Čepurin na "Alfa - BK Univerzitetu", gdje mu je uručen počasni doktorat i gdje je održao predavanje "Međunarodni odnosi Srbije i Rusije u budućnosti".

Čepurin je potvrdio da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posjetiti Srbiju 12. decembra, kada su predviđeni razgovori sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prenose beogradski mediji.

Ruski ambasador je naglasio da je Lavrov trenutno u središtu svjetske politike i ocijenio da će ti sastanci biti konstruktivni i korisni.

Čepurin je najavio da je drugog dana posjete Lavrova Beogradu predviđen sastanak Savjeta ministara za crnomorsku saradnju u kojem učestvuje 15 zemalja koje su, kako je je ocijenio, važne za Srbiju.

U osvrtu na pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD Čepurin je istakao da Rusija još mora sačekati da vidi kakvu će on politiku voditi, ali da Tramp svakako vidi postojeću stvarnost i shvata da svijet više nije isti kao prije 15 ili 20 godina.

On je ocijenio da "Tramp šalje dobru poruku kada kaže da želi dobre odnose sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom".

Izvor: Srna