latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:26 ⇒ 29/11/2016 | 07:34 | Autor: RTRS

Apelacije iz Srpske još na čekanju u Ustavnom sudu BiH (VIDEO)

Ustavni sud BiH najvjerovatnije u ovoj godini neće razmatrati apelacije poslanika Parlamenta Srpske za ocjenu ustavnosti svih zakona i odluka Parlamenta Federacije BiH od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine, kao ni Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Kada će to učiniti, nije poznato, rekao je Srni registrar Ustavnog suda BiH, Zvonko Mijan.

S druge strane, predsjednik, Milorad Dodik, najavio je da će prioritet Srpske u narednom periodu biti donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH i da u BiH ne smije da bude više nikakvih odlučivanja dok se ne odluči o ovoj instituciji. 

Zakon o Ustavnom sudu BiH pitanje je po kojem predsjednik, Milorad Dodik, očekuje podršku svih stranaka u Srpskoj. Upravo to biće ključna tema najavljenog sastanka političkih lidera, od kojeg se očekuje da se opozicija konačno počne ponašati korisno za Republiku.

- U BiH ne smije da bude više nikakvih odlučivanja dok se ne odliči o Ustavnom sudu. Ustvani sud je jedno dekadentno mjesto u kojem se radi pod plaštom neke velike priče i najmeštenih ambasadora, koji govore kako je to pravilno, a to sigurno ne bi trpili u svojoj zemlji - izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Budućnost će pokazati kakav će stav Republika Srpska zauzeti po pitanju Ustavnog suda BiH, saglasni su predsjednik i potpredsjednik Parlamenta Srpske.

- To još jednom govori o dvoličnosti tog Suda, razmatra ono što oni smatraju da treba, ne drže se prava i zakonskih obaveza. Onda se čude zašto je nezadovoljstvo u Republici Srpskoj - rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Јa tu inicijativu podržavam jer smatram da je to u skladu sa Ustavom, ovlaštenjima i zadacima predsjednika Republike i smatram da bi bilo licemjerno da bilo ko takvu inicijativu odbije - naveo je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Bosni i Hercegovini stranci nisu potrebni, a posebno ne u Ustavnom sudu BiH – tvrdi i ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić..

 - Ovdje, u BiH, moramo se isključivo osloniti na sebe, između sebe i raditi u korist sebe - rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

BiH je zemlja u kojoj je vladavina prava, poput sudija, strana. Za danas saslušanog predsjednika Stranke napredna Srpska, Adama Šukala, u vezi organizacije referenduma o Danu Srpske, Ustavni sud BiH klasični je primjer oružja političara.

- Što se tiče samog Zakona u Ustavnom sudu BiH, on je neophodan iz civilizacijskih razloga jer prosto dejtonska BiH i sporazum nije uredio to pitanje - rekao je Adam Šukalo, predsjednik Stranke napredna Srpska.

Јedinstvenog političkog stava u Srpskoj još nema, a teško će ga i biti jer o potencijalnom sastanku ni u opoziciji nemaju jedinstven stav. Dok SDS-ov Dragan Mektić tvrdi da je spreman sastati se sa Dodikom u interesu Srpske, lider PDP-a Branislav Borenović, juče je potvrdio da sastanak još ne vidi kao opciju.