latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:28 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Mektić i Kasipović o uslovima za napuštanje "sive liste" (VIDEO)

BiH do kraja godine mora da riješi tri problema, ukoliko želi da siđe sa "sive liste" FATF-a i Manivala i izbjegne da dospije na "crnu" listu – da Republika Srpska donese novi Krivični zakon, da BiH napravi javni registar nevladinih organizacija i da Federacija usvoji Zakon o vrijednosnim papirima.
Kasipović - Mektić - Foto: RTRS
Kasipović - MektićFoto: RTRS

Kako riješiti sve tri prepreke do kraja godine, da banke i građani ne bi dospjeli u nepovoljan položaj, razmatrali su ministar pravde Srpske Anton Kasipović i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. I Kasipović o Mektić su optimisti o ovom pitanju. 

Prva prepreka koja bi uskoro mogla biti preskočena, jeste Krivični zakon Republike Srpske. Nacrt je gotov, rekao je ministar pravde, Anton Kasipović, ali u Skupštinu neće ući do kraja godine.

Samo stavljanje zakona u proceduru, smatra Kasipović, trebalo bi da međunarodnim organizacijama pokaže da se na tome ozbiljno radi.

"U narednih 15ak dana taj tekst će usvojiti Vlada Republike Srpske i uvjeren sam da će to biti odgovor na izazov koji pred nama stoji. 17 zakona do kraja godine sa zadovoljstvom mogu reći da to nudi rješenja", izjavio je ministar pravde RS Anton Kasipović.

Do kraja sljedeće sedmice, kaže Dragan Mektić, trebalo bi da se sastanu IT stručnjaci, koji će raditi na rješavanju problema liste nevladinih organizacija. Ministri su se okvirno dogovorili da će entitetske nadležnosti u ovoj oblasti biti ispoštovane.

"Mi moramo imati jasan i transparentan uvid u NVO sektor i razgovarali smo kako da to napravimo. To je uslov iz akcionog plana, drugi koji nismo realizovali i mislim da smo na tragu najboljeg rješenja", napominje ministar bezbjednosti BiH.

U toku sljedeće sedmice Mektić bi trebalo da, kao šef radne grupe Savjeta ministara koja koordiniše ispunjavanje uslova akcionog plana, bude informisan kada bi mogao da bude ispunjen i posljednji uslov – Federalni Zakon o vrijednosnim papirima.

Zbog krize u tamošnjem Parlamentu, već dugo se čeka na usvajanje, ali Mektić smatra da će svi uslovi biti riješeni u roku – do kraja godine.