latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:39 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Delegacija PS BiH u posjeti Sloveniji

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić danas je u Ljubljani u razgovoru sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom izrazio zadovoljstvo što je počelo rješavanje problema štediša bivše Ljubljanske banke.
Delegacija PSBiH u posjeti Sloveniji - Foto: SRNA
Delegacija PSBiH u posjeti SlovenijiFoto: SRNA

"Slovenija je prijateljska država koja nam daje podršku na putu evropskih integracija, pa se nadamo da će nam pomoći i angažovati se oko nove paravizne mjere prema građanima BiH i namjere EU da uvede taksu za registraciju i ulazak u EU, što bi predstavljalo psihološku barijeru našim građanima koji putuju", rekao je Bosić.

Uz Bosića u zvaničnoj posjeti Sloveniji borave i njegovi zamjenici Borjana Krišto i Šefik DŽaferović, koji je predložio slovenačkim kolegama potpisivanje protokola o parlamentarnoj saradnji.

"Od Slovenije tražimo dalju podršku na evroatlantskom putu BiH, a bitno je i dalje razgovarati o statusu i pravima građana Slovenije koji su porijeklom iz BiH", rekao je DŽaferović.

Krištova je istakla da BiH funkcioniše u situaciji nametnutog Ustava koji nema legitimitet i predstavlja kočnicu sveukupnom napretku BiH.

"Nijedna nova članica nije ušla u EU, a da prije toga nije izvršila promjenu Ustava, pa sam uvjerena da će i BiH morati promijeniti dejtonski Ustav prije nego postane punopravna članica EU", zaključila je Krištova.

Prema njenim riječima, bezbjedna BiH znači bezbjednu i stabilnu regiju, što bi trebalo da je zajednički cilj svih.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije naglasio je da se Evropa i EU trenutno susreću sa brojnim izazovima, od kojih su najveći migrantska kriza, referendum u Velikoj Britaniji i nova američka administracija.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH upisali su se u Zlatnu knjigu gostiju, te uputili poziv domaćinima da naredne godine dođu u uzvratnu posjetu BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Za sutra je planiran sastanak članova Kolegijuma sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom.

Izvor: Srna