latinica  ћирилица
29/11/2016 |  07:27 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Dodik: Sankt Peterburg i Srpsku vezuju jake kulturne, političke i ekonomske veze (VIDEO/FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u gradskoj skupštini Sankt Peterburga sa rukovodstvom skupštine i predsjednikom Vječeslavom Makarovim.
Dodik sa skupštinskim rukovodstvom Sankt Peterburga - Foto: RTRS
Dodik sa skupštinskim rukovodstvom Sankt PeterburgaFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o političkim i privrednim temama te saradnji Republike Srpske i Sankt Peterburga.

- Ovo je dokaz naših dobrih odnosa u kontinuitetu. Republika Srpska je zagledana u Rusiji i raduje se njenom napretku. Smatramo da je veoma važno da Rusija obnovi snagu na međunarodnom planu, jer će tada sigurno svijet biti pošteniji, mirniji i više posvećen slobodama ljudi. Prisustvo Rusije na globalnom nivou, svakako je upereno ka tome da se očuva stabilnost i da se prekine sa nizom koji na međunarodnoj sceni dovodi do čestih regionalnih ratova koji dugo traju i odnose puno žrtava - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Republika Srpska i Sankt Peterburg ostvaruju dobru saradnju i osvrnuo se na ranije potpisani sporazum sa guvernerom Sankt Peterburga o provođenju liste prioritetnih oblasti saradnje.

- Uvijek se radujem posjeti ovom gradu i mogu da posvjedočim vidnom napretku Rusije, pogotovo u teškim uslovima nepravednih sankcija Zapada. Vidim napredak i vraćanje Rusije vlastitim potencijalima koji su nekada bili zapostavljeni. Danas je Rusija okrenuta proizvodnji za vlastite potrebe i eliminisanju zavisnosti od bilo koga i ja se radujem tome - zaključio je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da sankcije Rusiji nije podržala Srpska, a samim ti ni BiH.

Foto: RTRS

- Ponosni smo na to što smo uspjeli uprkos ogromnom pritisku Zapada da odbijemo uvođenje sankcija i danas možemo da kažemo da smo apsolutno bili u pravu. To je bilo naše istinsko opredjeljenje. Nismo kalkulisali o ovom pitanju i zahvalan sam Rusiji na svemu što je učinila za nas - poručio je Dodik.

Predsjednik Dodik je istakao da Sankt Peterburg i Srpska imaju ambiciju ka daljem razvoju odnosa na svim poljima - političkim, ekonomskim, privrednim, kulturnim...

Predsjednik parlamenta Sankt Peterburga Vjačeslav Makarov istakao je da ovaj ruski grad i Republiku Srpsku vezuju jake kulturne, istorijske, političke i ekonomske veze.

- Rusija mnogo cijeni prijateljstvo i otvorenost naših zemalja, jer su naši narodi tijesno povezani genetski - mi smo slovenski narodi - rekao je Makarov.

Makarov je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Srpske za podršku ruskim inicijativama na međunarodnom planu.

Predsjednik Dodik boravi u Sankt Peterburgu, gdje učestvuje na Četvrtom međunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet".

Teme ovogodišnjeg kongresa su infrastruktura i kulturni turizam.

Podsjećamo, predsjednik Srpske Milorad Dodik i guverner Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko u junu ove godine, potpisali su mapu puta za provođenje liste prioritetnih oblasti saradnje.