latinica  ћирилица
29/11/2016 |  08:37 | Autor: RTRS

Nikolić: Ne može se kopirati ZSO

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se ne može kopirati Zajednica srpskih opština, dodajući da se ni za jednu drugu državu u okruženju, niti za ostale dijelove teriotorije Srbije, ne vode razgovori o suštinskoj autonomiji.
Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

Nikolić je za "Novosti" rekao da se o ZSO raspravlja na teritoriji KiM, za koju je predviđena suštinska autonomija, i Srbija u tome iskreno učestvuje.

- Ni za jednu drugu državu u okruženju, niti za ostale dijelove teriotorije Srbije, ne vode se razgovori o suštinskoj autonomiji. Tako da bi se svi pokušaji kopiranja ZSO u tom smislu sveli na narušavanje ustavnog poretka tih zemalja - istakao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je poručio i da je saradnja između lokalnih samouprava moguća u okviru države i prekogranično u skladu sa ustavom tih zemalja i odlukama vlade.

On je istakao i da je način ustrojstva države uređen unutrašnjim pravnim pravilima, uz poštovanje međunarodnih standarda.

Povodom obilježavanja nezavisnosti Albanije i Dana albanske zastave, u Tirani je juče formirana Unija albanskih opština u regionu, koju pored albanske prestonice čine Priština, Tetovo, Ulcinji i Preševo.

Izvor: Tanjug