latinica  ћирилица
29/11/2016 |  09:49 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Akcija "Urban": U Sarajevu uhapšeni bivši ministri, dekani, inspektori...

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH jutros su na području Sarajeva izvršili pretrese objekata na sedam lokacija i uhapsili sedam lica u okviru akcije "Urban", usmjerene protiv organizovanog kriminala.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Akcija kodnog naziva "Urban" sprovedena je u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, saopšteno je iz SIPA.

U akciji su uhapšeni Fahrudin Oručević - bivši SDP-ov ministar obrazovanja KS i profesor na ETF-u (Elektrotehnički fakultet) UNSA, Narcis Behlilović - bivši dekan ETF-a UNSA, Irfan Turković - prodekan ETF-a, vještak Kenan Softić, Nedžad Bubica - vlasnik kompanije "Lake" i brat Јusufa Bubice - bivšeg ministra saobraćaja KS, Enes Begović i Lamija Maglić-Tajić, oboje bivši službenici opštine Novo Sarajevo.

Lica lišena slobode sumnjiče se da su počinila krivično djelo organizovani krminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, podsticaj na izvršenje krivičnog djela i poreska utaja.

Ovim radnjama prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo iznosi najmanje tri miliona KM.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA uhapšeni će biti predati postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Izvor: SRNA/Kliks