latinica  ћирилица
29/11/2016 |  11:32 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Uskoro zajednička sjednica SM BiH i hrvatske Vlade

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir potvrdili su opredjeljenje da se u skorije vrijeme organizuje zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH.

Tokom zajedničke sjednice trebalo bi biti potpisano nekoliko usaglašenih sporazuma iz oblasti zapošljavanja, zaštite tajnih podataka, turizma i spoljne trgovine.

Crnadak je prenio Štiru da je za BiH od velikog značaja nastavak infrastrukturnog povezivanja BiH i Hrvatske i da je u tom smislu glavni prioritet izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, te je zamolio sagovornika da Hrvatska sa svoje strane učini sve kako bi izgradnja počela što prije.

Razgovarano je i o nastavku spoljnotrgovinske saradnje dvije zemlje, što je za BiH posebno značajno jer je Hrvatska treći spoljnotrgovinski partner BiH, sa godišnjom razmjenom od 2,6 milijardi KM, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je informisao hrvatskog kolegu da je za BiH i dalje veoma značajno rješavanje pitanja odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, te da BiH očekuje zajednički pristup rješavanju ovog pitanja uz poštovanje konvencije iz Espa, koja se odnosi na procjenu zaštite životne sredine preko državnih granica.

Ministri su ponovili opredijeljenost obje zemlje da svi ratni zločini moraju biti istraženi i da svi počinioci odgovaraju, te su u tom kontekstu podvukli značaj što bolje saradnje pravosudnih institucija s ciljem izbjegavanja bilo kakvih nesporazuma.

Potvrđena je i snažna podrška Hrvatske procesu evropskih integracija BiH, kao i opredijeljenost Hrvatske poštovanju Dejtonskog sporazuma i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH.

Crnadak i Štir sastali su se neposredno prije ministarskog sastanka zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, koji se održava u Varšavi.

Izvor: SRNA