latinica  ћирилица
29/11/2016 |  13:58 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Mektićeve izjave pod lupom etičke komisije VSTS

Visoki sudski i tužilački savjet BiH naložilo je etičkoj komisiji da pregleda medijske izjave ministra bezbjednosti Dragana Mektića, kako bi se utvrdilo da li je došlo do neosnovanih napada na Tužilaštvo BiH.
Dragan Mektić - Foto: SRNA
Dragan MektićFoto: SRNA

Odlučujući po zahtjevu Tužilaštva BiH da se osigura “zaštita nezavisnosti institucije“ zbog medijskih istupa, VSTS je donio odluku da etička komisija prvo pregleda nedavne intervjue i javne nastupe kako bi ocijenila da li je došlo do neosnovanih napada.

Etičkoj komisiji dat je rok do sutra, kako bi se na drugom danu sjednice VSTS-a donio zaključak po zahtjevu Tužilaštva BiH.

Kolegij Kancelarije vršioca dužnosti glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić uputio je VSTS-a i Savjetu ministara, reagovanje povodom Mektićevih medijskih istupa, a u kojem traže zaštitu ove institucije.

Predsjednik VSTVS-a Milan Tegeltija smatra kako su neki od Mektićevih navoda bili “neosnovani“.

“Gospodin Mektić nije resorni ministar za Tužilaštvo BiH, to bi bio ministar pravde. Međutim, u intervjuima dao je neke neosnovane navode i govorio je po 45 minuta o tužilaštvima, a manje od 15 o bezbjednosti“, rekao je Tegeltija.

Ružica Јukić, potpredsjednica VSTS-a, rekla je da nisu svi navodi Mektića bili za osudu, pojašnjavajući kako ne smatra da je “isticanje kako neke istrage traju po više godina“ neosnovan napad.

“Međutim, bilo je i nekih neprihvatljivih istupa, posebno u vezi sa glavnog tužiteljkom“, rekla je Јukić.

Sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Goran Nezirović rekao je da ne može razmatrati sve nedavne izjave ministra Mektića i zatražio je da se konkretizira koji su navodi problematični, nakon čega je usvojen zaključak da etička komisija pregleda nedavne izjave i napravi prijedlog zaključka.