latinica  ћирилица
29/11/2016 |  15:16 | Autor: RTRS

Bojić: Značajna pažnja problemima lica sa invaliditetom

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je danas u Briselu da parlamentarno tijelo na čijem je čelu posvećuje značajnu pažnju problemima sa kojima se susreću lica s invaliditetom.
Borislav Bojić - Foto: RTRS
Borislav BojićFoto: RTRS

Bojić i njegov zamjenik Halid Genjac učestvovali su u radu Interparlamentarne konferencije o sprečavanju diskriminacije lica sa invaliditetom u regionu u procesu proširenja EU, koja je danas završena u Briselu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Ovom skupu prisustvovali su predstavnici parlamenata iz zemalja u procesu pristupanja EU, kao i poslanici Evropskog parlamenta, te brojni eksperti i predstavnici nevladinog sektora.

Bojić je podsjetio da Zajednička komisija za ljudska prava parlamenta BiH svake godine, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, nevladinim organizacijama, udruženjima i međunarodnim organizacijama, obilježava 3. decembar, Međunarodni dan lica sa invaliditetom, i naglasio da postoji značajan angažman i drugih institucija na nivou BiH u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH, s ciljem obezbjeđivanja koordinacije i jačanja saradnje svih nivoa vlasti, te promocije ljudskih prava lica sa invaliditetom, uspostavio je Savjet za lica sa invaliditetom BiH, ali su ovlaštenja Savjeta i resursi nedovoljni da obezbijede kvalitetniji položaj ove populacije u BiH.

Bojić je upozorio da se lica sa invaliditetom u BiH još suočavaju sa mnoštvom prepreka u pristupačnosti, obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, te, kako je naveo, spadaju u najugroženiju i najranjiviju kategoriju društva.

Zbog toga, rekao je Bojić, u BiH treba ujednačiti praksu u primjeni zakona i jasno definisati djelokrug javnih organa vlasti u entitetima, distriktu, kantonima, gradovima i opštinama koje rade sa licima sa invaliditetom.

On smatra da je neophodno obezbijediti dosljednu primjenu do sada donesenih propisa o licima sa invaliditetom, te postići bolju koordinaciju, razmjenu informacija i iskustava svih organa vlasti, kao i nevladinih organizacija, koje se bave pitanjem lica sa invaliditetom.

Tokom dvodnevne konferencije, koju je organizovala Јedinica za pretpristupno djelovanje Evropskog parlamenta u saradnji sa Komitetom za zapošljavanje i socijalna pitanja i Komitetom za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, parlamentarci iz zemalja u procesu proširenja EU upoznati su o strateškim dokumentima i najboljim praksama sprečavanja diskriminacije lica sa invaliditetom.

Izvor: SRNA