latinica  ћирилица
29/11/2016 |  15:32 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Bliži se krajnji rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata (VIDEO)

Zbog doseljavanja velikog broja stanovnika u proteklih 20 godina, na području Bijeljine evidentna je ekspanzija izgradnje kuća.
Legalizacija - Foto: RTRS
LegalizacijaFoto: RTRS

Formirana su takozvana izbjeglička naselja- Nova Јanja, Novi Dvorovi, Koviljuše.

Veliki broj kuća u ovim naseljima je legalizovan, ali prema procjenama Odjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje, nešto manje od 5000, još je bez građevinske dozvole.

S obziromo da je ostalo samo još mjesec dana do isteka roka do kada se ovi objekti mogu legalizovati, i to po povoljnim uslovim, nadležni pozivaju sve vlasnike da prijave svoju imovinu koja nakon 1. januara 2017. godine, neće moći biti uknjižena. 

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj ističe krajem ove godine. Međutim, to ne brine Vasu Čaliju, koji je iz Breze devedestih izbjegao u Bijeljinu i kupio plac u novom gradskom naselju Koviljuše.

- Uzeo sam zemljište normalno kao i svi drugi ljudi. Kuću sam legalizovao normalno, pošto su bili povoljniji uslovi nego sad, i to bi preporučio i drugima da to urade što prije. Bolje za budućnost svoje djece i da ostane, da bude vlasnik svoje kuće 1/1, kaže Čalija.

Većina stanovnika ovog naselja odmah je po izgradnji ušlo u proceduru legalizacije, jer nisu željeli da kasnije imaju problema sa eventualnom prodajom ili prenosom vlasništva na svoje potomke.

Na većinu vlasnika nisu uticale povoljne cijene, pa u Gradskoj upravi nisu zadovoljni odzivom. Od 2013. godine do danas, od 8000 nelegalnih objekata, podneseno je nešto manje od 3500 zahtjeva.

- Neophodna su samo dva dokumenta iz katastra, i taksa na taj zahtjev košta samo dvije marke.Uvijek napominjemo da postoje te fiksne nadoknade koliko koji objekat košta u legalizaciji u okviru njegove kvadrature.Međutim postoje tu neki dodatni troškovi na koje građani moraju biti spremni, poručio je Miladin Rakić, načelnik Odjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje grada Bijeljina.

Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije oslobođeni su plaćanja fiksne naknade koja, zavisno od veličine objekta iznosi od 100 do 2000 maraka.

Iz resornog ministarstva poručuju da rok neće biti produžavan, a onima koji do 31. decembra ne podnesu prijavu, slijedi kazna.