latinica  ћирилица
29/11/2016 |  15:53 | Autor: RTRS

Sutra nastavak suđenja Mandiću i novinarima tv "Elta"

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH Nure Begović i Hajre Ćatić sutra će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima televizije "Elta", koji su optuženi za "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".
Suđenje Milanu Mandiću - Foto: RTRS
Suđenje Milanu MandićuFoto: RTRS

Krivičnu prijavu protiv Mandića i televizije "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će njihove "govore stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.

Na ročištu 16. novembra svjedočila je profesor na Odsjeku za psihologiju filozofskog fakulteta u Sarajevu Јadranka Kolenović Đapo, čiju je procesnu ulogu i nalaz osporila odbrana predsjednika Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije i novinara televizije "Elta".

Đapo u svom nalazu tvrdi da se izjava Mandića od 19. februara 2014. godine može svrstati u govor mržnje.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 13.00 časova.

Izvor: SRNA