latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:00 | Autor: RTRS

Dačić: Postoji li istinska namjera da Srbija postane član EU?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Varšavi da je ljestvica za ulazak u EU danas znatno više postavljena nego nakon pada Berlinskog zida i da se građani Srbije osnovano pitaju postoji li istinska namjera da Srbija i ostatak regiona postanu članovi Unije.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

Dačić je u govoru na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i "Zapadnobalkanske šestorke" rekao da ljestvica koja bi trebalo da stoji na svom mjestu, kao cilj kome se teži sve više postaje pokretna meta, koja mijenja veličinu i oblik i umanjuje sigurnost i vjeru u dostizanje članstva u EU.

"Usled svega toga, naši građani se osnovano pitaju postoji li zaista istinska namera da Srbija i ostatak regiona postanu članovi evropske porodice ili je beskonačno uslovljavanje i odlaganje otvaranja pojedinih poglavlja samo puka maska iza koje se krije nespremnost, ako ne i otvoreno protivljenje većine država članica daljem širenju Unije", rekao je Dačić.

On je naveo da je građanima Srbije potrebno da znaju šta EU očekuje i želi od njih i poručio da je Srbiji potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu.

"Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti", naveo je Dačić.

On je poručio da EU ima najveću podršku na Zapadnom Balkanu jer nema mjesta gdje EU ima toliko snažnu i važnu ulogu, kao što je to na Balkanu.

Dačić je ocijenio da pitanje kada će zemlje Zapadnog Balkana ući u EU jeste pitanje političke odluke.

On je ponovio da cilj Srbije jeste ulazak u EU, ali da svaka od država ima i svoje nacionalne i državne interese i ukazao da se od Srbije traži pridruživanje odlukama EU koje nisu u skladu sa njenim nacionalnim interesima.

"Mi nismo deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i imamo interese koji se nekada ne poklapaju s vašim interesima. Kada budemo član EU onda ćete morati da uvažite i naše stavove", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da se Srbija protivi uvođenju obaveze da njeni grđani moraju da plate ulazak u EU i da će, ako se taj sistem uvede, on predložiti da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontramjere.

"Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano? Da li je logično da naši građani plaćaju za ulazak u EU, a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja? Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu", zaključio je Dačić.

Dačić je poručio da je Srbija duboko odmakla u procesu reformi cjelokupnog društva, ali da ima utisak da njen pristupni proces ne napreduje željenom dinamikom jer je u dobroj mjeri uslovljen napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

"Na kraju želim da vas zamolim da nas podržite u nastojanjima da u decembru otvorimo tri pregovaračka poglavlja /pet, 25 i 26/, što bi dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi", zaključio je Dačić.

Izvor: SRNA