latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:10 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Rešić: Raditi na programima za izrazito nerazvijene opštine (VIDEO)

Načelnice opština Novo Goražde, Istočni Drvar, Јezero i Kalinovik danas su resornoj ministarki Lejli Rešić predstavile stanje u lokalnim zajednicama, gdje su nedavno preuzele dužnost načelnica.
Lejla Rešić na sastanku - Foto: RTRS
Lejla Rešić na sastankuFoto: RTRS

Razgovarale su i o brojnim novinama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji ove sedmice stupa na snagu.

Iz Vlade obećanje – aktivnije će se raditi na programima koji se odnosi na nerazvijene opštine, a pažnju će posvetiti i obučavanju kadrova za pisanje projekata koji bi pomogli razvoju ovakvih lokalnih zajednica.

Opštinski račun blokiran više od godinu dana, dug pet miliona, a budžet 1.800.000, isključenje struje i telefonskih linija – sa ovako teškom situacijom bori se načelnica opštine Novo Goražde, Mila Petković. Uprkos redovnim prihodima od vodoplavnog zemljišta i povrata PDV-a , što će stabilizovati budžet na duge staze, za sada bez pomoći Vlade, kaže, ne vidi rješenje.

- Mi ne možemo ništa da planiramo ni da počinjemo da radimo bez stabilizacije budžeta. Јa ne mogu ništa, poručila je Petkovićeva.

Za ovako kompleksnu situaciju potrebno je sistemsko rješenje. Kao i u opštini Јezero, gdje budžet i nije baš stabilan. Na snazi je sudska odluka o privremenom finansiranju, ali to, kaže načelnica, nije glavni problem. Ono sa čime se bore jeste nezaposlenost.

- Kod nerazvijenih opština problem je neispunjavanje uslova za aplikaciju projekata, nekad je veliki procenat uloga, oko 20, 30% i tu je problem, istakla je Snežana Ružičić, načelnica opštine Јezero.

Ipak, prirodni potencijal opštine može da bude osnova za razvoj i privlačenje investitora. Iz Vlade obećavaju pomoć. Dogovoreno je da od naredne godine akcenat bude na programima nerazvijenih opština i obučavanju službenika za pisanje projekata.

- U izrazito nerazvijenim opštinama gde nedostaje kadrovske obučenosti i zbog toga ne mogu pristupiti sredstvima za razne projekte. Tu smo da pružimo podršku i oko primene novog zakona, poručila je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Veliki su izazovi pred ovim malim i nerazvijenim opštinama, koje će u naredne četiri godine voditi žene. Na proteklim izborima u Republici Srpskoj osvojile su šest načelničkih mandata, što čini tek 5% ukupne političke scene u BiH.