latinica  ћирилица
29/11/2016 |  17:57 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

VSTS: U BiH ne postoji pravosudna mafija

U BiH ne postoji pravosudna mafija, ali ima koruptivnih problema, zaključeno je danas na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH nakon rasprave o informaciji o radu Tužilaštva BiH koji je podnijela potpredsjednik Savjeta Јadranka Lokmić-Misirača.
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS - Foto: RTRS
Milan Tegeltija, predsjednik VSTSFoto: RTRS

U informaciji je, između ostalog, navedena izjava predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso koja je još prije dvije godine izjavila Televiziji Federacije BiH da postoji pravosudna mafija, što je izazvalo veliko nepovjerenje građana u pravosudni sistem BiH.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je da je Kreso kasnije obrazložila ovu izjavu, koja nije "došla do ušiju javnosti" na način na koji je trebalo.

"Riječ je o izjavi koju je predsjednik Suda BiH kasnije obezvrijedila izjavom da je to čula od nekih ljudi, te da je ona prenijela njihov, a ne svoj lični stav", dodao je Tegeltija.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Јukić smatra da je Kreso trebalo da predoči relevantnoj instituciji, odnosno Tužilaštvu BiH, informaciju o postojanju pravosudne mafije, ukoliko je za nju saznala, a da je VSTS trebalo nju da pozove da razgovaraju o tom krupnom problemu.

"Nakon njene izjave o pravosudnoj mafiji, ta riječ se pojavljivala gdje god smo se mi pojavili. Mi ne možemo uticati na riječi nosioca pravosudne funkcije jer se time urušava kredibilitet pravosuđa", podsjetila je Јukićeva.

Ona je naglasila da onaj ko da takvu izjavu mora pružiti dokaze i imenom i prezimenom ukazati na takve osobe.

"Izgovorene riječi predsjednika Suda poljuljale su sve što smo radili u proteklih 10 godina", naglasila je Јukićeva.

Član Savjeta Zijad Kadrić smatra da VSTS nije na vrijeme reagovao na izjavu Meddžide Kreso koja je, kako je naveo, otvorila Pandorinu kutiju.

"Trebalo je reagovati na vrijeme, a sada nosimo teret i balast onoga što se događalo. Imamo gotovo svakodnevne istupe ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji drži lekcije o radu pravosuđa, zbog čega naročito Tužilaštvo osjeća ogroman pritisak na svoj rad", rekao je Kadrić.

Član Savjeta Goran Nezirović, povodom iznesenih tvrdnji u medijima da nije riješen nijedan predmet korupcije i da u Tužilaštvu stoje mnogi neriješeni predmeti, usprotivio se stvaranju utiska u javnosti da je cijelo pravosuđe korumpirano.

"Vršilac dužnosti glavnog tužioca treba da kaže o čemu se radi i šta misli da uradi na tom pitanju, a VSTS ima mogućnost da reaguje krivičnim i disciplinskim postupcima. Sistem funkcioniše i može se dokazati da li postoje indicije o nepravilnostima u pravosuđu", tvrdi Nezirović.

VSTS je informaciju Јadranke Lokmić-Misirača primio k znanju.

Izvor: Srna