latinica  ћирилица
29/11/2016 |  18:38 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Saga o cijenama lijekova – ipak su mogli biti jeftiniji (VIDEO)

Nakon objavljenog demantija u centralnom Dnevniku naše televizije, v.d. direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak, na adresu naše, ali i drugih medijskih kuća u Srpskoj ponovo je uputio demanti istog sadržaja. Tvrdi da smo u prilogu emitovanom prije dva dana izvrnuli činjenice koje je predstavio i da su informacije u vezi sa Pravilnikom o smanjenju cijena lijekova i pojeftinjenja, minimalizovane i stavljene u drugi kontekst.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Direktor Agencije za lijekove, Aleksandar Zolak ističe da je za 10 mjeseci svog mandata donio Pravilnik koji će omogućiti uštede, dok SNSD, kako navodi, to nije učinio za 10 godina.

Zolak ističe da tvrdnjama da su uštede mogle biti znatno veće, funkcioneri SNSD-a svjesno obmanjuju javnost. Ne negira da je razlika u uštedi između SNSD-ovog i usvojenog pravilnika oko 5 miliona maraka. Upravo na činjenicu da su uštede mogle biti veće, ukazivali smo i u prilogu na koji Zolak reaguje, a to potvrđuju obračuni ušteda po usvojenom i ranije predlaganom Pravilniku.

- Taj pravilnik je predviđao da koeficijentu 0,95 bude. Kada se izračuna maksimalna veleprodajna cijena lijekova u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, pomnoži sa 3 i podijeli sa 0,95, jasne su procjene Svjetske banke da bi uštede za fondove i građane u BiH bile 56 miliona evra, odnosno 112 miliona maraka, naglasio je Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH.

I ranije predlagani pravilnik, sa koeficijentom 0,90 donio bi još veće uštede. Kome to nije odgovaralo - izvještavali smo još prije 2,5 godine. Iako je tadašnji ministar civilnih poslova Sredoje Nović iz SNSD-a, više puta inicirao da pravilnik Agencije, čija je direktorka bila Nataša Grubiša, bude uvršten u dnevni red Savjeta ministara, to se nikada nije dogodilo. Odgovor zašto - i tada i danas gotovo isti.

- Motivi su bili pritisak farmaceutske industrije u BiH i zbog velefarmacija, uvoznika u BiH, poručio je Prodanović.

Prodanović nije zadovoljan usvojenim rješenjem da maksimalno dozvoljena veleprodajna marža bude 0sam odsto. Trebalo bi, kaže, da bude diferencirana - dva odsto na najskuplje lijekove, a osam odsto na najjeftinije.