latinica  ћирилица
29/11/2016 |  18:45 ⇒ 30/11/2016 | 07:35 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH optužilo Mektića zbog pritiska na pravosuđe (VIDEO)

Kulminirao je sukob posredstvom medija Tužilaštva BiH i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Kolegijum Kancelarije vršioca dužnosti glavnog tužioca zatražio je od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Savjeta ministara BiH zaštitu nezavisnosti povodom učestalih medijskih istupa protiv te pravosudne institucije, ministra bezbjednosti.

Ni Mektić nije ostao dužan.

Na vanrednoj pres konferenciji ponovo je iznio salve optužbi na rad ili kako je rekao "nerad" bh. Tužilaštva, tvrdeći da ne ugrožava nezavisnost, već traži optužnice i presude za orgnaizovani kriminal i korupciju.

Ne tako davno, Dragan Mektić hvalisao se vrsnom saradnjom sa Tužilaštvom BiH, za stolom često sjedao sa, sada već suspendovanim glavnim bh tužiocem Goranom Salihovićem. Zajedno obećavali udare na potencijalne terorističke prijetnje. Mektić sam – spektakularno najavljivao hapšenja “krupnih riba“ - za organizovani kriminal i korupciju. Apostrofirao ili negirao postojanje naredbi za pretres ili istragu, što bi trebalo da bude isključiva nadležnost sudija i tužilaca.

A onda je ministar bezbjednosti okrenuo stranicu. I postao najžešći kritičar rada bh Tužilaštva. Bez pomoći savjetnika, nije mu baš poznato koliko paradžemata ima u BiH. Ni ko je Sarajevo i Zenicu smjestio na sami vrh evropske liste regrutnih centara za teroriste, kad oni kako tvrdi, u BiH i ne postoje.

Ali zna ministar bezbjednosti, u kojem predmetu su tužioci dokaze prikupljali nezakonito, ili koji tužilac je zadužen za određenu istragu.

I sve to dijelio je s javnošću proteklih sedmica. Kada je Tužilaštvo zatražilo zaštitu, kako kažu nezavisnosti institucije i tužilaca, Mektić je sazvao vanrednu pres konferenciju.

- Pa oni pozivaju, glavna tužiteljica poziva tužioce i pita jeste li bili u zadnjih 10 dana sa ministrom Mektićem. Ako kaže da je bio,  kaže, vi zajedno s njim radite na rušenju Tužilaštva. Pa šta ja da srušim, kad se urušilo tamo sve, poručio je Mektić.

 Nerad, raspad sistema, samovolja, dilovi sa političkim elitama, kontraobavještajni poslovi, samo su dio nanovo izrečenih kvalifikacija na račun pravosuđa, prvenstveno Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Kao građanin, ima pravo na kritiku. Kao ministar bezbjednosti, pravo na reakciju u granicama svoje nadležnosti. Ali, granice je prešao, odgovaraju iz VSTS-a.

- Ulaziti u pojedinu fazu nekog predmeta ili istrage i reći nisu dokazi bili dovoljno odrađeni, to ne može. To ne može. On je ušao debelo u nadležnost koja nije njegova, naglasila je Ružica Јukić, potpredsjednica VSTS-a.

VSTS je naložio Etičkoj komisiji da, do sutra pregleda sve medijske izjave ministra bezbjednosti. Nakon toga odlučiće, u kojem obimu Mektić jeste ili nije ugrozio nezavisnost pravosuđa.

- Svako komentarisanje tekućih predmeta u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u ovom slučaju se radi o Tužilaštvu BiH definitivno znači pritisak na pravosuđe i ja ću sutra imati takav stav, poručio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

Da li će reagovati i prozvani Savjet ministara, svrstati se na jednu ili drugu stranu? Ili prećutno odobriti neprimjereni medijski rat? Kako god, “vrhovni tumač“ stanja u pravosuđu BiH, danas kao uostalom i ranije, nije samo kritikovao! Јedinu svijetlu tačku pronašao je u Kantonalnom tužilaštvu i tamošnjoj tužiteljki Dalidi Burzić. Istom onom tužilaštvu u kojem, primjera radi, decenijama prašinu skupljaju predmeti sarajevskih političkih ubistava poput slučaja Leutar i Ugljen. Ili zločina ratne terorističke jedinice Ševe. I istoj onoj tužiteljki, za koju sarajevski mediji spekulišu da je Mektićev favorit za nasljednika Gorana Salihovića.