latinica  ћирилица
30/11/2016 |  07:24 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske govorio na Kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet" (FOTO/VIDEO)

Drugog dana posjete Rusiji i Sankt Peterburgu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa gubernatorom sanktpeterburške gubernije Georgijem Poltavčenkom o jačanju odnosa Srpske i ove gubernije, te daljim koracima u Mapi puta za Protokol o saradnji, koji je ranije potpisan.
Dodik u Sankt Peterburgu - Foto: RTRS
Dodik u Sankt PeterburguFoto: RTRS

Predsjednik Dodik je danas govorio i na Četvrtom međunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet". Ponovo je ukazao na nepravednost zapadnih sankcija prema Rusiji i činjenicu da Srpska u institucijama BiH nije dala pristanak za ovakav čin. 

On je naveo da je ova godina turbulentna i puna izaov na globalnom nivou, te da je bila i godina u kojoj je ruski narod bio uz srpski u mnogim političkim borbama koje određuju opstanak Srba na područjima gdje su vjekovni starosjedioci.

"Bili smo uz ruski narod u uslovima nepravednih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, a odbili smo da budemo dio tog zajedničkog zapadnog projekta protiv Rusije i ruskog naroda. Sada kada vidimo i da na Zapadu mnogi misle da je to pogrešna politika veoma smo zadovoljni što smo uspjeli da ostanemo uporni, dosljedni i nesalomivi pod pritiscima koji su dolazili sa Zapada da se solidarišmo u nečemu što nikada ne bi mogli", istakao je Dodik.

On je naglasio da se danas zna da su sankcije uperene na cijeli život jednog naroda, te da srpski narod to najbolje zna.

"One imaju za cilj da razgrade narod i unište državu, a srpski i ruski, odnosno pravoslavni narodi znaju da bez države nema ni slobode", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da su od juna, kad je u Reublici Srpskoj, na veliko zadovoljstvo, potpisan Sporazum i mapa puta o saradnji sa Sankt Peterburgom, mnoge stari bitno poboljšane.

"To ne bi moglo da ide dalje bez stalne podrške koju nam pružaju institucije Sankt Petreburga i gubernator Georgije Poltavčenko. Oni su bili motorna snaga ovog projekta i moralna obaveza da damo maksimalan doprinos u uspostavljanu što kvalitetnijih odnosa među nama", dodao je Dodik.

Nakon posjete parlamentu Sankt Peterburga i razgovora s predsjednikom Zakonodavne skupštine grada, Vječeslavom Makarovim, Dodik je rekao da je Srpska zagledana u Rusiju i voli i cijeni njen napredak.

- Veoma je važno da Rusija obnovi svoju snagu na međunarodnom planu, jer će tada svijet sigurno biti poštenije i mirnije mjesto, i više posvećen ljudskim slobodama - istakao je Dodik.

Izvor: RTRS, SRNA

Dodik u Sankt Peterburgu
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu
Foto: RTRS