latinica  ћирилица
30/11/2016 |  08:08 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Pronađene crne kutije, počinje istraga o padu brazilskog aviona (VIDEO)

Pronađene "crne kutije" iz aviona koji se juče srušio u Kolumbiji mogle bi da daju odgovor da li se nesreća dogodila zbog tehničkih problema ili je letjelici nestalo goriva.
Pad kolumbijskog aviona - Foto: AP
Pad kolumbijskog avionaFoto: AP

Istražitelji iz Brazila pridružiće se kolumbijskim kolegama sa kojima će ispitati sadržaj "crnih kutija", prenio je Rojters, dodajući da će im u tome pomoći i stručnjaci iz Britanije.

U padu aviona, u kom su bili i fudbaleri brazilskog "Šapikoensea", poginula je 71 osoba, a šest je preživjelo. Preživjela su tri fudbalera, jedan novinar i dva člana posade.

Golmanu DŽeksonu Folmanu je amputirana desna noga.

Na hiljade navijača obučenih u zeleno i bijelo okupili su se sinoć na stadionu brazilskog "Šapikoensea", na jugu Brazila. Oni su pjevali himnu kluba i uzvikivali jedno po jedno ime igrača koji su poginuli u nesreći.

"Mi smo šampioni", uzvikivali su u suzama okupljeni koji su sa osobljem kluba i članovima porodica poginulih na centru terena napravili veliki krug držeći se za ruke.

Kolumbijski zvaničnici su sinoć saopštili da je 71 osoba poginula nakon pada aviona u centralnom dijelu te zemlje, čime je broj poginulih smanjen, jer se četiri osobe nisu ni ukrcale na avion.

Nije bilo vatre pri padu aviona

Kako piše Si-En-En činjenica da na olupini nema tragova vatre upućuju na to da su motori letjelice ostali bez dovoda goriva, zbog čega su prestali da rade.

- To može da bude prouzrokovano mnogim razlozima, uključujući curenje ili zaleđivanje goriva, ali i otkazivanje pumpi i instrumenata koji pokazuju nivo goriva. Ne treba isključiti mogućnost greške posade, piše Si-En-En.

Dodaje se da je uprkos riječima direktora kolumbijske Civilne avijacije Alfreda Bokanegre da preliminarna istraga pokazuje da je uzrok pada “elektronski problem“, nemoguće odbaciti scenario po kom je avion ostao bez goriva.

Bokanegra je dodao i da istragom treba utvrditi da li je bilo dovoljno goriva u rezervoarima, a ako nije, kako je to moglo da se desi na nešto više od pet kilometara od aerodroma.

Na fotografijama olupine se vidi da metal nije ugljenisan i da nije bilo vatre, a stručnjaci navode da je to srećna okolnost u nesreći jer su zbog toga pojedini putnici preživjeli tragediju.

Si-En-En piše i da takav oblik olupine navodi na neke ranije slučajeve kada su se avioni rušili jer su ostajali sa veoma malo ili bez goriva i citira riječi eksperta za vazdušnu bezbjednost Granta Brofija koji kaže da je nedostatak goriva veoma, veoma rijetka pojava u civilnoj avijaciji.

Prema podacima “Flajradara24“, avion se nalazio na visini od oko 20.000 fita prije nego što je počeo da pada, a istovremeno je iz posade aktiviran bezbjednosni alarm i prijavljen je problem sa elektronskim sistemom u avionu.

Izvor: Agencije