latinica  ћирилица
30/11/2016 |  14:39 | Autor: RTRS

Brdo kod Kranja mjesto prvog susreta Trampa i Putina?

Premijer Slovenije Miro Cerar nagovijestio je da postoji inicijativa da do susreta Donalda Trampa i Vladimira Putina dođe u Sloveniji.
Brdo kod Kranja (Foto: brdo.si) -
Brdo kod Kranja (Foto: brdo.si)

Cerar je potvrdio da je razgovarao i sa Trampom i njegovom suprugom, Slovenkom Melanijom i iznio ideju o američko-ruskom samitu, što je novoizabrani prvi stanar Bijele kuće primio k znanju. Slovenija se ponudila i da postane svojvrsni most koji bi približio dvije supersile, a tu vijest u utorak su prenijele sve svjetske agencije.

Zvanična Ljubljana ima i posebno dobre odnose sa Kremljom, a Vladimira Putina su tri puta ugostili u Deželi. Sam predsjednik Borut Pahor pokazao je političku hrabrost kada se i u Vašingtonu i u Briselu energično suprotstavljao nastavku sankcija Rusiji, što su Rusi posebno cijenili. Slovenija ima i iskustva u organizaciji sličnih susreta na vrhu, jer su se i Putin i DŽordž Buš prvi put susreli na Brdu kod Kranja, na početku prvog mandata bivšeg američkog predsjednika.

Ali, Tramp još nije ni ušao u Bijelu kuću, a teško je i prognozirati kako će se dalje kretati rusko-američki odnosi. Tako Slovenci računaju da bi baš Melanija, koja je dosad bila van politike, mogla da bude presudna za organizaciju susreta dva moćna svjetska lidera koji žele bolje odnose. Sama Slovenija, kao članica EU, ali i zemlja koja je bila dio jugoslovenske države, po mišljenju Cerara i Pahora bila bi idealno mjesto odakle bi dvojica lidera mogla da pošalju poruke u svijet.

Iako je "zec" još duboko u šumi, u Sloveniji već ima i onih koji u mislima pripremaju samit na vrhu, spominjući Brdo kod Kranja, gdje je bila i bivša rezidencija Јosipa Broza Tita, kao najidealniju lokaciju za susret. Ide se i tako daleko da se prognozira da bi do susreta moglo doći do ljeta sljedeće godine, a bio bi to bez sumnje najveći politički događaj u novijoj istoriji države.

Izvor: Večernje novosti