latinica  ћирилица
30/11/2016 |  18:27 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

Brisel- Postignut dogovor o pravosuđu

Beograd i Priština su u Briselu postigle dogovor o sprovođenju sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine.
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

Obje strane, odnosno Edita Tahiri i Marko Đurić, šefovi pregovarači u dijalogu uz posredovanje EU, danas su se složile oko konačnih koraka za implementaciju Sporazuma o pravosuđu, koji je postignut u okviru dijaloga 9. februara 2015. godine.

Očekivanja su da će Brisel dobiti potvrdu obje strane 9. decembra ove godine da su ispunile implementacijske obaveze u vezi sa sudijama, tužiocima i sudskom osoblju, po kojima se oni integrišu u pravosudni sistem Kosova.

Kako kažu u Briselu, njihova integracija će u potpunosti stupiti na snagu 10. januara 2017. godine.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je nakon višemjesečnih diplomatskih napora, srpska delegacija ovim dogovorom uspjela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Srbije donijetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

- Na ovaj način obezbjeđena je adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u Pokrajini. Dogovorom koji je danas postignut to je garantovano i od strane privremenih institucija samouprave u Prištini i od strane EU - kaže Đurić.

Ocijenio je da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izloženi od prištinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na Kosmetu.

EU je pohvalila strane na postizanju ovog uspjeha i zamolila ih je da ubrzaju napredak u pogledu implementacijskog rada na svim ostalim nedovršenim sporazumima, posebno na onom o Zajednici srpskih opština i o energetici.

Izvor: Agencije