latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:47 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Novi verbalni napad na Šerbedžiju

Napadi na glumca Radeta Šerbedžiju zbog stavova izneseni na Beogradskom sajmu knjiga ne jenjavaju već više od mjesec dana, a najnoviji "udarac" stigao je od kontroverznog hrvatskog biznismena Јosipa Radeljaka, zvanog Dikan.
Rade Šerbedžija - Foto: RTRS
Rade ŠerbedžijaFoto: RTRS

Prema pisanju hrvatskih medija, Radeljakov gnijev izazvalo je gostovanje Radeta Šerbedžije na televiziji N1, gdje je glumac odbio da odgovori na pitanje voditelja Tihomira Ladišića "ko je u ratu devedesetih na prostoru nekadašnje Јugoslavije bio agresor, a ko žrtva".

Sve je, međutim, počelo kada je Šerbedžija na Beogradskom sajmu knjiga, predstavljajući svoju knjigu odabranih pjesama "Stranac", rekao: "Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasti divna Јugoslavija. Nije važno ko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Јugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s istorijskim trenutkom", rekao je Šerbedžija.

Pošto je nekoliko hrvatskih portala prenijelo Šerbedžijine izjave, "javnost" se uznemirila, a reagovalo je čak i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je zatražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova zabranu nastupa i djelovanja glumca Radeta Šerbedžije u Hrvatskoj na najmanje pet godina, zbog navodnog "grubog sramoćenja hrvatskih generala" i "domovinskog rata".

Zbog svega toga Šerbedžija je angažovao advokata Čeda Prodanovića i tražio zvanično izvinjenje ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

Prodanović je u zvaničnom dopisu Medvedu demantovao razloge za osudu slavnog glumca.

"Šerbedžijin nastup je bio pacifistički. Njegov navedeni javni istup se u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posljedica koje su ratna događanja na prostoru bivše Јugoslavije izazvala. Tom prilikom, suprotno navodima iz saopštenja, Rade Šerbedžija nije spomenuo, niti aludirao u bilo kojoj rečenici na domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije spominjao Tribunal u Hagu, kao ni suđenja koja su pred njim sprovođena", pisalo je u dopisu.

Epilog se, sudeći po najnovijoj epizodi s Radeljakom, i ne nazire.

Rade Šerbedžija je osnivač pozorišta "Ulisis" koje već 16 sezona igra predstave tokom ljeta na Brionima.

Kao specijalni gosti pozorišta na Brionima su bile holivudske zvijezde Vanesa Redgrejv i Ralf Fajns, ali i mnogi vrhunski glumci sa prostora nekadašnje Јugoslavije.

Šerbedžija godinama svojim stavovima o raspadu SFRЈ iritira dio hrvatske javnosti, jer odbija da komentariše okolnosti koje su dovele do oružanih sukoba u Hrvatskoj.

Za sebe je uvijek govorio da je jugoslovenski glumac.

Izvor: Tanjug