latinica  ћирилица
30/11/2016 |  21:37 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

Predstavljen roman "Sivi kaput" Mihajla Orlovića

U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu večeras je predstavljen roman Mihajla Orlovića "Sivi kaput".
Predstavljen roman "Sivi kaput" Mihajla Orlovića - Foto: SRNA
Predstavljen roman "Sivi kaput" Mihajla OrlovićaFoto: SRNA

Novinar Bogdan Ristić je rekao da se radi o autobiografskoj ispovijesti, od najmlađih Orlovićevih dana kad je praktično počeo spoznavati svijet do momačkih dana, završetka fakulteta.

"Govori na način kakav se danas rijetko sreće, pogotovo u našin novim rječnicima koji su približeni tehničkim inovacijama, a imamo malo vremena za lijepu riječ", rekao je on.

Ristić kaže da je roman priča o tegobnom i teškom djetinjstvu, životu na selu, punom ljepota, ali i iskušenja kad je dijete moralo da sazrijeva da brine o sebi.

"Dijete je ostalo bez majke koju nije ni zapamtilo, a u ranom djetinjstvu i bez oca, morao je sam s braćom i sestrama da se snalazi kroz život. Knjiga nosi mnogo pouka i poruka i zato je preporučujem djedovima, bakama, roditeljima i djeci koja su stasala za knjigu", rekao je on.

Autor je rekao da su u roman pretočene slike iz djetinjstva.

"Ovo je moja romansirana biografija, kako sam je i bio naslovio hronika vremena kroz koje sam ja protutnjao ne poznajući svijet i njegove tajne i ćudi, a zapravo sam kroz taj hod saznao suštinu i smisao života", rekao je Orlović.

On kaže da je sivi kaput metafora posvećena njegovoj majci koju nije stigao upoznati.

Navodeći da je do sada objavio više od dvadeset djela, najviše romana, Orlović je rekao da njegova djela govore o ljudima koji tragaju za svojom sudbinom, bore se kroz život i u toj borbi su i smiješni i žalosni i napadani i heroji, mogu biti sve.

"Kroz svoje junake sam stvorio sliku vremena", poručio je on.

Roman "Sivi kaput" do sada je predstavljen u sedam gradova u Republici Srpskoj i četiri u Srbiji.

Izvor: Srna