latinica  ћирилица
01/12/2016 |  07:47 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Konstituisanje skupštine u Srebrenici-hoće li Bošnjaci biti dio većine?

U Srebrenici će danas biti održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine.
Opština Srebrenica - Foto: SRNA
Opština SrebrenicaFoto: SRNA

Na početku zasjedanja planirano je da se, u skladu sa novim Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, predoči dokument sa ovjerenim potpisima svih odbornika koji su prihvatili učešće u formiranju i radu skupštinske većine.

Planirano je da na sjednici budu verifikovani mandati novoizabranih odbornika, koji će položiti zakletvu i potpisati svečanu izjavu o poštovanju etičkog kodeksa.

Osim konstituisanja Skupštine, na dnevnom redu sjednice je razrješenje dosadašnjih odbornika, opštinskih funkcionera i imenovanih rukovodilaca sa dužnosti, te izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine i zamjenika načelnika opštine Srebrenica.

Predviđeno je imenovanje vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine te razrješenje načelnika odjeljenja i imenovanje vršilaca dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja, kao i izbor komisija za izbor i imenovanje, za Statut i propise i budžet i finansije.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović ističe da je između stranaka koje čine skupštinsku većinu u načelu dogovorena i raspodjela funkcija na lokalnom nivou, kako u opštini tako i u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština.

U novom skupštinskom sazivu u Srebrenici je pet odbornika iz SNSD-a, sedam iz Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH, po dva odbornika su iz SDS-a, DNS-a, SDP BiH, i po jedan iz PDP-a, Pokreta za preokret i SRS-"Srpska u sigurne ruke".

U srebreničkoj SDA došlo je do raskola zbog pet odbornika nezadovoljnih izbornim porazom Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH i oni su u otvorenom pismu dostavljenom medijima osudili rad i postupke predsjednika opštinskog odbora SDA u ovom mjestu Hamdiju Fejzića i ulazak SDA u skupštinsku većinu srebreničke opštine, nazivajući to izdajom Bošnjaka.

Ta grupa odbornika ne može da se pomiri sa izbornim rezultatima i činjenicom da prvi put nakon 1999. godine većinu u srebreničkom parlamentu imaju Srbi.

Skupštinu ove opštine čini 21 odbornik od kojih je 12 Srba i devet Bošnjaka.

Za načelnika opštine izabran je zajednički kandidat svih srpskih stranaka Mladen Grujičić iz SNSD-a i to je prvi načelnik ove opštine iz reda srpskog naroda. Grujičić je juče rekao da je dobio poziv da prisustvuje 65. molitvenom doručku kod novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.