latinica  ћирилица
01/12/2016 |  08:45 ⇒ 12:08 | Autor: RTRS

Vidaković: Srpski i kineski narod imaju mnogo sličnosti (FOTO)

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da kineski i srpski narod imaju mnogo sličnosti, da su se kroz istoriju mnogo puta borili za svoju slobodu i da zbog toga postoji odlično razumijevanje među njima i prijateljski odnosi Kine i Republike Srpske.
Delegacija SNSD-a u Kini -
Delegacija SNSD-a u Kini

U nastavku posjete Kini, na poziv i u organizaciji Komunističke partije Kine, delegacija SNSD-a, koju Vidaković predvodi, posjetila je pokrajinu Hebei, a u glavnom gradu Šidžiacuang primio ju je zamjenik sekretara Komiteta Komunističke partije Kine za provinciju Hebei Li Đanđie.

Đanđie je predstavio gostima provinciju Hebei, koja ima više od 90 miliona stanovnika i čije su glavne privredne grane poljoprivreda, šumarstvo i rudarstvo, a Vidaković je domaćinu poklonio knjigu "Istorija Republike Srpske".

U saopštenju SNSD-a navodi se da je delegacija ove stranke u Kini posjetila i selo Kazhai i da se upoznala o kineskom modelu savremenog sela u kojem živi 3.500 stanovnika i načinom njegovog funkcionisanja, a potom i jednog od najvećih svjetskih proizvođača infuzija, koji svoje proizvode izvozi na sve kontinente.

Delegacija SNSD-a obišla je i korporaciju kinesko-češko-slovačkog prijateljstva, a tokom sastanka predsjednik ove poslovno-industrijske korporacije Li Zen Hua gostima je predstavio "Farmu prijateljstva" nastalu prije 60 godina, kada je tadašnja Čehoslovačka poklonila poljoprivrednu mehanizaciju narodu Kine.

Tokom razgovora, pokrenuta je inicijativa o mogućem bratimljenju grada Čenzou i Mrkonjić Grada, a načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić tom prilikom je izjavila da će joj biti čast i zadovoljstvo da sa jednim ovakvim industrijski razvijenim gradom u Kini, pokuša uspostaviti saradnju u narednom periodu.

Delegacija SNSD-a obišla je i više proizvodnih pogona, a u nastavku boravka u Kini posjetiće Peking, gdje će imati razgovore sa predstavnicima međunarodnog odjeljenja Komunističke partije Kine.

Izvor: SRNA