latinica  ћирилица
01/12/2016 |  09:15 | Autor: RTRS

Kastrova urna stigla u mauzolej Če Gevare

Urna sa pepelom kremiranih ostataka preminulog vođe kubanske revolucije Fidela Kastra, stigla je nešto poslije ponoći u Santa Klaru i unesena u kompleks sa mauzolejom i muzejom posvećenom Ernestu "Če" Gevari, čime je upriličen simboličan susret dva nekadašnja saborca.
Posmrtni ostaci Fidela Kastra ispred muzeja posvećenom Ernestu "Če" Gevari - Foto: AFP
Posmrtni ostaci Fidela Kastra ispred muzeja posvećenom Ernestu "Če" GevariFoto: AFP

To je, poslije dvodnevnog odavanja pošte preminulom Kastru u Havani, prva stanica na njegovom posljednjem proputovanju kroz Kubu, prije sahrane koja će biti održana 4. decembra u Santijagu de Kubi na istoku zemlje, prenosi AFP.

"Ovo je istorijski susret dva komandanta koji su promijenili istoriju Kube i čovječanstva", kaže Agnier Sančes, 33-godišnji medicinski tehničar.

Tužni ples uz gitaru izveden je ispred ogromne statue Če Gevare kada je "povorka slobode" zastala na trećini svog puta dugog 950 kilometara kroz ostrvo, sa urnom prekrivenom kubanskom zastavom.

Kastro je upoznao Če Gevaru 1955. dok je bio u egzilu u Meksiku, a mladi ljekar se pridružio Fidelu i njegovom bratu Raulu na brodu koji ih je odveo na Kubu godinu dana kasnije, podsjeća francuska agencija.

Če Gevara je odnio pobjedu u ključnoj bici u Santa Klari 1958. i bio na visokim položajima u vladi, ali je 1966. poveo gerilsku ekspediciju u Boliviji, gdje je uhapšen i pogubljen godinu 1967, a njegovi ostaci su tri decenije kasnije preneseni u Santa Klaru.

Konvoj sa urnom njegovog saborca Fidela Kastra će, poslije pauze u Santa Klari, tokom dana nastaviti put kroz druge gradove.

Stotine hiljada Kubanaca sa zastavama u rukama stajali su juče u Havani duž ulica kako bi uputili posljednji pozdrav velikom lideru, uzvikujući "Јa sam Fidel!", dok je vojni džip sa urnom prolazio pored njih, krenuvši pobjedničkom trasom kojom je i Kastrova gerila išla 1959. slaveći poraz nad diktatorom Fulhensijom Batistom koga su podržavale SAD.

Kuba je proglasila devetodnevnu žalost nakon što je Fidel Kastro preminuo u petak uveče u 90. godini.

Izvor: Tanjug