latinica  ћирилица
01/12/2016 |  10:18 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Vlada Srpske utvrdila Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Vlada Republike Srpske danas će u Banjaluci razmatrati Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.
Sjednica Vlade RS -
Sjednica Vlade RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Ovim zakonom uređuje se zaštita lica koja prijavljuju korupciju, postupak prijave korupcije, obaveze postupanja odgovornog lica i nadležnih organa u pogledu prijave i zaštite lica koja prijavljuju korupciju i druga pitanja koja su od značaja za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju.

Predviđena su dva sistema zaštite lica koja prijavljuju korupciju i to sistem interne zaštite od odgovornog lica koje rukovodi subjektom u vezi sa čijom djelatnošću je izvršena korupcija i sistem eksterne zaštite kod suda. Pri tome, lice čija se prava štite odredbama ovog zakona ima pravo da izabere da li će tražiti internu ili eksternu zaštitu. U svakom slučaju, da bi lice koje je prijavilo korupciju, uživalo zaštitu, mora da prijavu izvrši u dobroj namjeri, te da učini vjerovatnim da je činjenje ili nečinjenje, koji su označeni kao štetna posljedica, uzročno-posljedično u vezi sa korupcijom ili radnjom prijave korupcije. S druge strane, tuženo odgovorno lice je obavezno da dokaže objektivnu opravdanost činjenja ili nečinjenja koji su u tužbi označeni kao štetna posljedica.

Takođe, propisana je mogućnost da sud, u izuzetno opravdanim slučajevima, izrekne mjere obezbjeđenja kojim se štite prava prijavioca, ukoliko su neophodne da bi se spriječilo ugrožavanje egzistencije, otklonila opasnost od nastupanja nenadoknadive štete ili spriječio mobing. Ovim zakonom predviđa se i aštita ne samo lica koja prijavljuju korupciju nego i sa njima povezanih lica i drugih lica koja učine vjerovatnim da trpe štetne posljedice u vezi sa prijavom korupcije.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o postupku verifikovanja potraživanja i gotovinsih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj.

Prema ovoj Uredbi potražioci koji nisu podnijeli zahtjev za verifikaciju računa stare devizne štednje, zahtjev mogu podnijeti od 15. decembra 2016. godine do 28. februara 2018. godine, a Agencija je dužna da obradu zaprimljenih zahtjeva okonča najkasnije do 31. jula 2018. godine.

Vlada ne prihvata da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih izdaje uvozno-izvozne dozvole na način kako je to predviđeno Prijedlogom odluke o uslovima i načinu provođenja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim divljim životinjama i biljaka u BiH, jer time stvaraju pretpostavke za uspostavljanje nove organizacione jedinice i prenos nadležnosti Republike Srpske u ovoj oblasti.

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da obavjesti Sekretarijat CITES Konvencije da je upravni organ za provođenje CITES Konvencije u Republici Srpskoj Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zadužene su sve nadležne institucije da obavještavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o postojanju istih ili sličnih projekata u Republici Srpskoj ili projekata koji se djelimično odnose na provođenje CITES Konvencije u kojima učestvuju predstavnici iz Republike Srpske, a provode se na nivou BiH.

Vlada je prihvatila Informaciju o digitalizaciji službene evidencije iz oblasti boračko-invalidske zaštite i istu prihvata.

Cilj projektnog zadataka je objedinjavanje postojećih evidencija i kreiranje jedinstvene elektronske baze podataka koja sadrži sve relevantne podatke za sva lica angažovana u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske (o dužini angažovanja u ratu, o okolnostima stradanja, o statusu i pravima).

Digitalizacijom ove dokumentacije i povezivanjem sa opštinskim /gradskim Odjeljenjima nadležnim za poslove boračko-invalidske zaštite značajno će se skratiti vrijeme trajanja upravnog postupaka i poboljšati kontrola ostvarivanja prava.

Donesena je i Odluka o prihvatanju donatorskih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope u vezi sa Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja, čija je ukupna vrijednost 700.713 evra od čega 235.000 evra čine donatorska sredstva za podršku Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske .

Donatorskim sredstvima planirana je podrška u sufinansiranju operativnih troškova Ministarstva, a realizacija sredstava predviđena je u periodu od 2016-2017. godine.

Koordinaciju u praćenju realizacije donatorskih sredstava za cijelu BiH vršiće Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, o čemu je sačinjen Memorandum o razumijevanju.