latinica  ћирилица
01/12/2016 |  10:29 | Autor: RTRS

Drecun: Korak bliže formiranju ZSO

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je "za korak bliže" formiranje Zajednice srpskih opština poslije postizanja dogovora sa Prištinom u Briselu o sprovođenju sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

- Pravosuđe je jedan od ključnih principa iz prvog sporazuma postignutog u Briselu i što se više postiže dogovora o realizaciji svih principa korak smo bliže formiranju ZSO - rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da se juče postignutim sporazumom povećavaju šanse da se postupa po zakonima, a ne po nacionalnoj pripadnosti, što je od velike važnosti za Srbe koji su diskriminisani.

Drecun je naveo da se status sudija i tužilaca koji bi trebalo da budu integrisani u pravosuđe na Kosovu i Metohiji rješava tako što se sudije i tužioci uključuju u rad sudova.

- Trebalo bi da radna mjesta, ta sudska vijeća predviđena za srpske sudije budu popunjena i da počnu da funkcionišu. U slučaju Olivera Ivanovića to možda dovede do promjene vijeća koje mu sudi - ističe Drecun.

Izvor: SRNA