latinica  ћирилица
01/12/2016 |  13:08 | Autor: RTRS

Grabovac: Matuzović opstruisao predmet "Odžak"

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac tvrdi da je Đuro Matuzović oslobođeni bivši pripadnik HVO-a, kao bivši radnik Agencije za istrage i zaštitu BiH opstruisao istragu u predmetu koja se odnosi na srpsku masovnu grobnicu i dva kontejnera UN u Odžaku.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

- Matuzović koji je 2012. godine u Sipi preuzeo ovaj predmet ništa nije uradio da se on dovede do kraja i istraže ratne zločini počinjeni nad Srbima u Odžaku - rekao je Grabovac.

On kaže da je "Matuzović najvjerovatnije tada imao saznanja da se njegovo ime dovodi u vezu sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Odžaku, zbog čega je odlučio da opstruiše istragu u ovom predmetu".

- Porodice srpskih žrtava rata nikada neće odustati od dokazivanja istine i privođenju pravdi lica odgovornih za zločine nad Srbima u Odžaku i prostoru Posavine - poručio je Grabovac.

On je poručio da neće odustati od utvrđivanja istine i skidanja tajne koju godinama kriju dva napuštena kontejnera sa oznakama UN u Odžaku i lokaciju srpske masovne grobnice.

Grabovac je rekao da će do kraja ove sedmice obići lokaciju Gradskog muslimanskog groblja u Odžaku gdje se u dva kontejnera sa oznakama UN godinama nalaze ljudski posmrtni ostaci za koje sumnja da je riječ o Srbima.

On je rekao da ne vjeruje da će pravosuđe BiH procesuirati desetoricu uhapšenih pripadnika HVO-a, osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u Orašju, zbog bliskosti hrvatske i bošnjačke političke elite koja ima poseban uticaj na pravosuđe u BiH, te da je uvjeren da bi oni, čak, mogli biti oslobođeni.

Sud BiH donio je rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH o produženju pritvora osumnjičenima pripadnicima HVO-a za ratne zločine nad Srbima u Orašju.

Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Јosi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću određene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, uz obavezu ovlaštenih službenih lica da najmanje dva puta dnevno, nasumično kontrolišu da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama, te zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice.

Izvor: SRNA