latinica  ћирилица
01/12/2016 |  14:20 | Autor: RTRS

Novosti: Hag će zbog radikala blokirati put Srbije ka EU

Srbija će se suočiti s pritiscima iz Brisela zbog slučaja troje radikala čije izručenje od Beograda traži Haški tribunal, pišu “Večernje novosti“.
Haški tribunal (Foto: Flickr) -
Haški tribunal (Foto: Flickr)

To je za beogradski list potvrdio i predsjednik Savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

“U sljedećem izvještaju o svom radu koji će Tribunal podnijeti Savjetu bezbjednosti apostrofiraće se pitanje neizručenja radikala, a onda će se ta tema iz UN izmjestiti u Brisel, jer će Tribunal lobirati ka EU i njenim članicama da nas pritisnu da to pitanje riješimo“, navodi Ljajić.

U praksi, to bi moglo da znači da neke zemlje Unije neće pristajati na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja s Beogradom dok se radikalska trojka - Јovo Ostojić, Vjerica Radeta i Petar Јojić ne nađe u Hagu.

Slučaj ovih funkcionera SRS, za čije je hapšenje izdat zahtjev još u januaru, dodatno se zakomplikovao, jer je Tribunal u utorak objelodanio da od 5. oktobra postoji i međunarodni nalog za njihovo privođenje. Oni se, inače, terete da su u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, prijetili, zastrašivali i nudili mito svjedocima.

Povodom predmeta "Јojić i drugi", "Novostima" je nedavno iz Tribunala preneseno da je "trenutna nesaradnja Srbije u postupku za nepoštovanje suda preokret i da predstavlja korak unazad u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Јugoslaviju, što je i predsjednik Tribunala Karmel Ađijus već naglasio u svom obraćanju Savjetu bezbjednosti u junu 2016".

Predsjednik Tribunala Karmel Ađijus trebalo bi da predstavi svoj sljedeći šestomjesečni izvještaj SB UN do kraja godine i on će, kako nam je preneseno iz Haga, sadržati najnovije informacije o trenutnom statusu postupka za nepoštovanje suda u predmetu radikalske trojke, kao i ocjenu saradnje Srbije u tom predmetu.