latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:44 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo- Usvojen budžet (VIDEO)

Skupština grada Istočno Sarajevo bez rasprave usvojila je Nacrt budžeta za 2017. godinu, koji je u odnosu na prethodnu manji za 700.000 KM.
Skupština grada Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Skupština grada Istočno SarajevoFoto: RTRS

Pema riječima Nenada Samardžije, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, zbog manjka prihoda u budžetu za 2017. godinu niko neće biti oštećen. Naglasio je da je 700.000 KM grad uštedio i da bez tih sredstava nesmetano može funkcionisati u narednoj godini. U nacrtu za 2017. godinu nisu planirana sredstva za dotacije opštinama u sastavu grada.

Nacrt budžeta za 2017. godinu usvojen je bez diskusije, ali iz gradske uprave poručuju da će u javnoj raspravi biti omogućeno upućivanje amandmana koji će biti razmatrani na sljedećoj skupštini koja bi trebalo da bude održana do 22. decembra.

- Najveći dio troškova odnosi se na materijalne troškove i lična primanja radnika, za rad srednjih škola planirano je oko 550.000 KM, za subvencionisanje gradskog i javnog prevoza oko 270.000 KM, za azil za pse oko 100.000 KM i za komunalnu infratsrukturu kao što je saobraćajna signalizacija i nabavka opreme oko 400.000 KM - kaže Samardžija.

U opštini Istočno Novo Sarajevo nisu iznenađeni odlukom da nacrtom budžeta nisu planirana sredstva za ovu opštinu. Ta prakasa se ponavlja, kažu, već četvrtu godinu.

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, kaže da su i stanovnici ove opštine građani grada Istočno Sarajevo, kao i da se tokom prethodne četiri godine gradonačelnik i njegovi saradnici prema njima ponašaju indiferentno, te da "nikada nijedan projekat nisu ovdje finansirali".

- Neistina je da nismo pozivali na saradnju, da nismo sarađivali, razgovarali, nikada nam gradonačelnik nije ponudio da finansira ili podrži bilo kakav projekat koji bi opština Istočno Novo Sarajevo kandidovala - rekao je Ćosić.

U raspodjeli grantova ove godine biće zakinute i ostale dvije gradske opštine Trnovo i Pale, na čijem vrhu su načelnici iz SNSD-a.

Goran Vujičić, načelnik opštine Trnovo, kaže da sredstva dobijaju kada su načelnici iz SDS-a, ali kada su načelnici iz SNSD-a nema sredstava.

- Јa sam prije četiri godine upozoravao da se donese pravilnik i uvijek sam govorio da opštine Trnovo i Istočni Stari Grad trebaju biti prve na listi prioriteta. Te dvije opštine treba da dobiju najviše sredstava, bez obzira ko je načelnik - kaže Vujičić.

Međutim, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, ne misli tako.

- Јa sam i ove godine ponudio budžet skupštini na koji odbornici iz opština koje nisu dobile sredstva nisu imali primjedbi - rekao je Samardžija.

Ukupna budžetska sredstva Grada Istočno Sarajevo za 2017. godinu iznose 8.600.500 KM, od čega je 30 odsto planirano za investicije. Ovaj procenat, kaže gradonačelnik, pokazatelj je da je budžet razvojni.