latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:06 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Posljednji rok za održavanje konstitutivnih sjednica skupština opština (VIDEO)

Danas je bio posljednji rok za održavanje konstitutivnih sjednica skupština opština, a brojne opštine tu su obavezu obavile upravo danas.
Skupština opštine Bileća - Foto: RTRS
Skupština opštine BilećaFoto: RTRS

Tamo gdje su rezulati izbora bili neizvjesni i skupštinske većine tijesne, ove sjednice obilježio je uobičajeni politčki folklor – prekidi i napuštanja sale, a u opštinama gdje su skupštine većine stabilne i prve sjednice protekle su bez problema. 

Konstitutivna sjednica SO Bileća prekinuta jer, jer nije bilo dogovora o skupštinskoj većini, pa samim tim nije bilo moguće izabrati novo rukovodstvo. Novi datum sjednice nije zakazan.

U Rogatici opozicija, koju čine SDS, DNS i Liberalna stranka napustila je sjednicu, jer, kažu, nije poštovan zakon prilikom izbora novog predsjednika SO. U ovoj opštini skupštinsku većinu imaju SNSD, PDP, PUP-a i SRS „Srpska u sigurne ruke”.

I u Krupi na Uni poslanici opozicione SDS napustili su konstitutivnu sjednicu, jer nisu bili zadovoljni načinom na koji je izabrana predsjednica SO, Vesna Nedimović iz SNSD. U ovoj opštini formirana je nova skupštinska većina koju čine SNSD i DNS.

U Derventi je skupštinska većina, koju čine SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, HDZ BiH, uspjela da izabere skupštinsko rukovodstvo. Predsjednik SO je Marijan Kljajić iz HDZ-a.

U Čelincu nije bilo problema prilikom formiranja nove vlasti. Novi predsjednik SO je Dejan Kurtinović iz Socijalističke partije, a stabilnu skupštinsku većinu čine 18 odbornika SNSD-a, DNS, SP-a, Ujedinjene Srpske i PDP-a.

I u Modriči skupštinsku većinu uz SNSD, DNS i socijaliste čini i PDP, a za predsjednika SO izabran je Siniša Nikić iz DNS-a. Kao i Miloradu Simiću iz Dervente i Momčilu Zeljkoviću iz Čelinca, i Mladenu Krekiću ovo je četvrti načelnički mandat.

Lokalna vlast konstituisana je i u Kneževu, u kojem je načelničku poziciju, kao nezavisni kandidat osvojio Goran Borojević.

U gatačkoj opštinskoj upravi novi-stari predsjednik Skupštine opštine je Јovan Kovačević iz SDS, a većinu čine odbornici koalicije SDS, PDP i SRS.