latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:10 | Autor: RTRS

Suđenje Mladiću: Tribunal odbio prigovor odbrane na optužnicu

Haški tribunal odbio je danas kao neblagovremen prigovor odbrane na optužnicu po kojoj se generalu Ratku Mladiću sudi od proljeća 2012. godine, uz obrazloženje da prigovor nije podnesen na vrijeme nego "poslije gotovo pet godina od podizanja optužnice protiv Mladića".
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

Sudije su navele da se manjkavosti u optužnici, na koje je u prigovoru ukazala odbrana generala Mladića, "odnose isključivo na analizu jezika optužnice" i da su branioci prigovor na to morali uložiti prije početka suđenja.

Vijeće kojim predsjedava sudija Alfons Ori navelo je u odluci da je prigovor na optužnicu, u skladu sa pravilima, moguće podnijeti i tokom suđenja, u vidu prigovora na dokazni materijal Tužilaštva, ali da odbrana u prigovoru nije identifikovala taj dokazni materijal, prenose beogradski mediji.

U danas odbačenom prigovoru na optužnicu, branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović naveli su da je 106 incidenata u optužnici navedeno "nejasno sa stanovišta vremenskog perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta učinilaca".

Oni smatraju da su nejasno određena mjesta zločina navedenih u optužnici onemogućila generalu Mladiću da utvrdi "da li su navedeni zločini učinjeni u područjima gdje su operisale jedinice pod njegovom efektivnom kontrolom, kao i da li se to dogodilo u borbenom okruženju ili za vrijeme legitimne vojne operacije".

Odbrana ističe i da je optužnica "propustila da u dovoljnoj mjeri identifikuje učinioce zločina".

Završne riječi na haškom procesu Mladiću počeće u ponedjeljak, 5. decembra, i trajaće do 15. decembra. Odbrana je na te termine uložila žalbu i zatražila da završne riječi budu u februaru naredne godine.

Izvor: Srna