latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:17 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Srpska će predložiti rješenja za zaštitu svojine njene teritorije

Predstavnici Republike Srpske predložiće u narednom periodu način za rješavanje nastalih problema statusa državne imovine koja se nalazi pod zabranom raspolaganja, kako bi se stvorile zakonske pretpostavke za zaštitu svojine-teritorije Republike Srpske, zaključeno je na današnjem sastanku nadležnih u Banjaluci.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Na sastanku ministra pravde Srpske Antona Kasipovića sa predstavnicima Pravobranilaštva i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove zaključeno je da će taj prijedlog istovremeno obezbijediti da Oružane snage BiH mogu koristiti perspektivnu vojnu imovinu na teritoriji Srpske u mjeri i u vremenskom periodu za koje se procijeni da je to neophodno, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

Sagovornici su izrazili stav da je ovakvo rješenje nužno, jer je neophodna pravna sigurnost - da se postupa na osnovu zakona i jednako u jednakim slučajevima. Sa druge strane, rješavanje razmatranog problema nužno je uvesti u okvire prava i tako redukovati njegove eventualne političke implikacije, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je razmatrano pitanje pravnog statusa perspektivne vojne imovine koja je u vlasništvu Republike Srpske i analizirane su aktivnosti preduzete sa ciljem zaštite interesa Srpske u postupku pred organima na nivou BiH.

Sagovornici su se usaglasili da dosadašnje postupanje Suda BiH izlazi izvan granica prava, da nije utemeljeno na zakonu jer na nivou BiH ne postoji materijalno-pravni propis iz ove oblasti, te da je Sud BiH u potpunosti zanemario Zakon o odbrani BiH u kojem je jasno precizirano na koji način može doći do prenosa vlasništva na imovini, sa koje je skinuta zabrana raspolaganja.

Pored toga, izražena je zabrinutost jer Pravobranilaštvo BiH zahtijeva upis prava svojine na nekretninama bez valjanog pravnog osnova koju su uređeni odgovarajućim zakonom.

Složenosti cjelokupne situacije doprinosi i stav Kancelarije visokog predstavnika za BiH, koja u svojim pismima iznosi kontradiktorne stavove, derogirajući time zakone koje je nametnuo, naglašava se u saopštenju.

sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde Srpske, poslanik Predstavničkog doma PS BiH Dušanka Majkić, glavni pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković, svi zamjenici pravobranioca sa sjedištem u mjestima Banjaluka, Doboj, Prijedor, Foča, Trebinje, Istočno Sarajevo, Vlasenica, kao i direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović i njegovi zamjenici.

Izvor: SRNA