latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:40 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Si-En-En: EU u 2017. čeka rascjep

Dok se Donald Tramp priprema za Bijelu kuću, a Tereza Mej za Brezit, Evropsku uniju 2017. godine očekuje suočavanje sa posljedicama političkih potresa iz ove godine nakon kojih bi se Njemačka mogla naći u ulozi usamljenog lidera.
EU                                                        (Foto:Flickr/ Ed Everett) -
EU (Foto:Flickr/ Ed Everett)

Renacionalizacija politike, odnosno odbijanje globalizacije i međunarodne saradnje, koje su karakterisali poredak poslije 1945. godine, postali su sve popularniji. Kako navodi Si En En, Evropska unija posrće.

Italijanski premijer Mateo Renci će vjerovatno izgubiti podršku na referendumu o ustavnoj reformi koji se održava za vikend, što će skoro sigurno dovesti do njegove ostavke i uspona antievropskih stranaka u Italiji. U Austriji će, kako se čini, novi predsjednk postati Norbert Hofer iz krajnje desničarske Slobodarske partije.

Gert Vilders, iz antiislamske i antievropske Partije slobode u Holandiji koji je pozivao na Evropsko patriotsko proljeće i obećao da će Holandija opet "biti velika", mogao bi da pobijedi na parlamentarnim izborima na proljeće sljedeće godine.

Ipak, kako se navodi, Evropska unija najviše strahuje od izbora u dvije najveće članice - Njemačkoj i Francuskoj.

Pokretači evropske integracije Pariz i Berlin sada se suočavaju sa populističkom krajnjom desnicom u vidu Nacionalnog fronta i Alternative za Njemačku, mada je malo vjerovatno da bi oni mogli da pobijede na izborima. Međutim, više od populizma, Evropskoj uniji prijeti rastuća "šizma" u njemačko-francuskoj osovini, a zbog različitog pravca u kojem se kreću Pariz i Berlin, svaka strateška dugoročna vizija za EU skoro da je nemoguća.

Francuska se okreće sebi, ostavljajući Njemačku samu na čelu EU - što je još teži zadatak zbog činjenice da Britanci odlaze. Republikanski kandidat u Francuskoj Fransoa Fijon najvjerovatnije će se suočiti sa Marin Le Pen iz Nacionalnog fronta, koju će vjerovatno pobijediti.

U Njemačkoj se očekuje pobjeda Angele Merkel za četvrti kancelarski mandat, kada će dospjeti pod pritisak ne samo domaćih birača, već i međunarodne zajednice, da je "posljednja braniteljka" umjerene liberalne demokratije i globalizacije. I dok se svi okreću sebi, Njemačka će se naći na poziciji koju nikad nije željela - da pokuša sama da vodi Evropu.

A izazovi su brojni - Bregzit, Rusija, Turska, migranti, kriza evrozone i nepredvidljivi Donald Tramp, zaključuje se u analizi.

Izvor: Tanjug