latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:08 | Autor: RTRS

O ujedinjenju Kipra u januaru

Lideri etnički podijeljenog Kipra dogovorili su se da sledećeg mjeseca nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju, saopštile su danas Ujedinjene nacije.
Zastava Kipra - Foto: AFP
Zastava KipraFoto: AFP

 

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži saglasili su se, posle skoro dvije sedmice zastoja u pregovorima, da se sledećeg mjeseca sastanu u Ženevi, navodi se u saopštenju izdatom poslije razgovora dvojica lidera čiji je domaćin bio izaslanik UN - a, Espen Bart Eide.

Pregovori će biti održani od 9. do 12. januara, a glavna tema biće dogovor o tome koliko teritorija će dvije strane kontrolisati posle ujedinjenja.

U pregovorima će učestvovati i Grčka, Turska i Velika Britanija radi razmatranja bezbjednosnih aranžmana poslije potpisivanja sporazuma.

Anastasijadis i Akindži su nedavno pregovarali u Švajcarskoj, ali su se razišli bez dogovora.

Kipar je 1974. godine, posle turske okupacije sjevernog dijela ostrva, podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je međunarodno priznata.

Kiparski problem je posebno složen jer je Turska tokom 40 godina naselila desetine hiljada vojnika s porodicama i drugih doseljenika.

Ujedinjene nacije su zbog sukoba, 1964. godine, dvije zajednice razdvojile "zelenom linijom" koju i danas čuvaju međunarodne mirovne snage.

Poslednji pokušaj ujedinjenja Kipra je propao 2004. godine, zbog toga što su tamošnji Grci, za razliku od Turaka, na referendumu odbacili riješenje dogovoreno u pregovorima u kojima je posredovao tadašnji generalni sekretar UN-a, Kofi Anan.

Izvor: Beta