latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:10 | Autor: RTRS

Posljednji dan Rencijeve kampanje za reforme

Italijanski premijer Mateo Renci danas vodi posljednji dan kampanje za usvajanje reformi u koje je uložio svoju političku karijeru.
Mateo Renci, premijer Italije - Foto: AP
Mateo Renci, premijer ItalijeFoto: AP

Renci je rekao da će Italija biti najjača zemlja u Evropi ukoliko građani podrže reforme. On predlaže da se značajano ograniči uloga Senata i da se umanje ovlašćenja regionalnih uprava.

Finansijska tržišta strahuju da bi negativan odgovor na referendumu izazvao političku nestabilnost i nanio štetu italijanskim bankama, kao i da bi dodatno oslabio evro.

"Mislite na svoju budućnost i budućnost svoje djece", rekao je Renci u radijskom intervjuu, jednom od nekoliko javnih nastupa koje je planirao za danas.

Renci je obećao da će podnijeti ostavku ukoliko Italijani odbace njegov plan o reformama. Opozicija tvrdi da bi predložene izmjene umanjile demokratske kontrole i ravnotežu među institucijama.

Referendum će biti održan u nedjelju, 4. decembra, a do tada je na snazi zabrana objavljivanja rezultata anketa. Prema privatnim istraživanjima i kladionicama, protivnici reformi su u vođstvu.

Izvor: SRNA