latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:31 | Autor: RTRS

Galijašević: Sarajevo i Crnadak da odustanu od saradnje sa Prištinom

Najava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igora Crnatka da je "BiH spremna da razgovara sa Prištinom o pojednostavljivanju viznih procedura i međusobnom priznavanju dokumenata" je najveći atak na bezbjednost svih građana BiH, a posebno na nacionalne interese srpskog naroda i Srbije kao države, ocijenio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd) -
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd)

"Svakako da Crnadak ne razumije da Kosovo nije pitanje bilo kakvih 'recipročnih diplomatskih odnosa' nego prevashodno geopolitičko i moralno pitanje. Srbija se ne može braniti od pritiska sa 'islamskog istoka' ako preda Kosovo i pusti Tursku i Albaniju sa ove naše, južno-slovenske strane Prokletija. Zbog Kosova je Srbija razarana osiromašenim uranijumom i uništavana je njena infrastruktura. Ovakvo Kosovo, privatna 'UČK-OVK kvazi država', ne treba nikome", istakao je Galijašević.

On smatra da bi "Crnadak trebalo da pita svog iskusnog šefa u diplomatiji, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kome treba ovakvo kriminogeno, Tačijevo i Haradinajevo Kosovo i kako odgovoriti na složene zapadne pritiske u vezi sa tom temom".

U autorskom tekstu za portal "Fond strateške kulture" Galijašević navodi da je ključno pitanje - kome treba saradnja sa takvim prostorom na kome se svakodnevno i javno, pod okriljem kvazi-države, uništava srpsko naslijeđe i kultura, na kome se ruše manastiri i ubijaju Srbi po zatvorima i u vlastitim kućama.

"Srbija je pod pritiskom i u puno težoj situaciji nego vlasti i građani BiH. Zato, misleći na zajednički interes, treba glasno reći onima koji su nastavili provoditi teror na Kosovu i onima koji ih podržavaju u Berlinu i Vašingtonu - BiH takva kriminogena narko baza izjednačena sa državom, uopšte ne treba. Ko podržava takvu tvorevinu, ne mora nikada doći u BiH. a ko to ne razumije taj radi o glavi cjeloj zemlji i svim narodima - iz neznanja ili svjesne namjere", ocijenio je Galijašević.

On upozorava da saradnja sa Kosovom, uklanjanje granice između Kosova i BiH, predstavlja razorni bezbjednosni izazov.

"Ovi prostori, koji u stvarnosti predstavljaju 'kvazi države', zajedno su u Siriju i Irak poslali 700 fanatičnih islamista-boraca, i po tome su prvi u Evropi. Uklanjanjem graničnih prepreka, ta teroristička mreža, uglavnom Al Kaide, ali i 'Islamske države' samo bi dobila mogućnost i šansu povezivanja i zajedničkog nastupa na Balkanu, što očito i jeste cilj nekih zlonamjernih zapadnih politika", smatra Galijašević.

On naglašava da terorizam na Kosovu, kao i u BiH nije vaninstitucionalan, bezbjednosni fenomen, već je duboko integrisan u društvo i sistem vlasti.

"Otvaranje granica Kosova i BiH je samo otvaranje novih mogućnosti zajedničkog djelovanja terorista, kao i trgovaca drogom i oružjem. Nijednom narodu takva saradnja nije potrebna", ocijenio je Galijašević.

Izvor: Srna