latinica  ћирилица
05/01/2017 |  07:54 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

U Kravici kod Bratunca služen parastos ubijenim Srbima (VIDEO/FOTO)

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca, služen je parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.
Parastos za Srbe ubijene u Kravici (Arhiv) - Foto: RTRS
Parastos za Srbe ubijene u Kravici (Arhiv)Foto: RTRS

Nakon parastosa, prislužene su svijeće kod centralnog spomen-obilježja u Kravici za 3.267 poginulih Srba iz regije Birač i položeno cvijeće.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika. Sedmoro Srba je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno. 

Nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje svega što je srpsko, muslimanske snage iz Srebrenice, upale su na Božić, 1993. godine, u Kravicu, gdje su ubile 49. Sedam ih je nestalo od kojih pet nije pronađeno ni nakon 24 godine. Istovremeno, selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća, 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt.

Mnogi su nosili djecu u rukama, a bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

O zlodjelima pripadnika tzv. Armije BiH govore mnogobrojni dokazi, fotografije, svjedočenja Ibrana Mustafića, Hakije Meholjića i drugih. Godinama su iskazi prikupljani ali nisu bili dovoljni da tužilaštvo procesuira zločine.

Presudom Žalbenog vijeća –Haški tribunal oslobodio je 3. jula 2008. godine Nasera Orića za ratne zločine počinjene tokom rata u Kravici i okolini Srebrenice.

U napadu srebreničkih muslimanskih snaga na Kravicu učestvovao je, prema svjedočenju preživjelih mještana, veliki broj Bošnjaka koji danas slobodno šetaju ulicama Srebrenice.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Savčić je rekao da se zna ko su i izvršioci i nalogodavci zločina počinjenih u Kravici, ali da, nažalost, nema još ni krivičnih prijava, a kamoli procesuiranja i osude počinilaca zločina u ovom i mnogim selima oko Bratunca i Srebrenice.

"To je loše. Bez procesuiranja zločinaca iz svih naroda nema mira na ovim prostorima. Ovo što se do sada radi pokazuje da su Tužilaštvo i Sud BiH pristrasni i da jednostrano sude samo pripadnicima srpskog naroda. Mi nećemo odustati od pravde i odgovornosti onih koji su počinili zločin nad civilima u Kravici, kao i drugim selima na ovom području", poručio je Savčić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je da pravosuđe BiH ne zanima to što su prošle 24 godine od velikih stradanja i zločina počinjenih nad srpskim civilima u Kravici, Bjelovcu i u Skelanima.

"Njih ne zanimaju ubijeni starci i žene. Ne zanima ih pet osoba ubijenih na Božić 1993. godine u Kravici koje još nisu pronađene i dostojno sahranjene, a među njima su dvije žene. Njih samo interesuje juli 1995. godine, kao da je rat trajao samo tih nekoliko dana. Srpske žrtve ih uopšte ne interesuju. To ne vodi pomirenju i zajedničkom životu u BiH. Takvo pravosuđe nam ne treba. Pravosuđe BiH uništava tu zemlju", tvrdi Filipovićeva.

Radmila Nikolić kroz suze se prisjetila Božića u Kravici 1993. godine i rekla da je bilo užasno.

"Snijeg, hladnoća, kuće gore, a puca sa svih strana. Krvavi tragovi po snijegu na sve strane. Mrtvi ljudi oko svojih kuća. Poginuo mi suprug Branko i brat Radomir Milošević i još mnogo članova šire porodice koje smo nalazili nakon dva mjeseca. Zvijeri su ih rastrgle", rekla je Nikolićeva.

Ona kaže da se godišnjica stradanja u Kravici obilježava 5. januara umjesto 7. kada je zločin počinjen, da bi se omogućilo omladini i preživjelima da se raduju Božiću, a žrtve se nikada neće zaboraviti.

"Izgubili smo povjerenje u rad pravosuđa BiH. Očekujemo presude za zločine nad našim članovima porodica, od kojih je većina ubijena u svojim domovima i bili su civili. Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna", poručuje Nikolićeva.

Od početka rata, pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mjesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu. Zarobljene su mučili, masakrirali, odsijecali im glave i pokazivali u Srebrenici. Zabilježen je i slučaj da su Nenada Rankića pekli na ražnju. Većina nestalih još nije pronađena.

Od pedesetak Srba koji su početkom rata ostali u Srebrenici preživjela je samo jedna starica, dok je druga starica Ivanka Mirković u julu 1995. godine nađena zaklana na kućnom pragu.

Za 24 godine nakon rata niko nije odgovarao ni za jedan zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u srednjem Podrinju, pa ni za ovaj počinjen na Božić u Kravici.

Ni aktuelna optužnica protiv Nasera Orića u Sudu BiH nije obuhvatila zločin u Kravici, kao ni sve ostale navedene, jer se svodi samo na ubistva tri od više od 3000 ubijenih Srba koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Izvor:RTRS/SRNA