latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:04 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Mitrović: Stvaranje Srpske - jedan od najvećih datuma u istoriji Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da je 9. januar - Dan Republike Srpske jedan od najvećih datuma u istoriji srpskog naroda, koji treba zauvijek slaviti i obilježavati.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Dan Republike Srpske treba slaviti, posebno ako se ima na umu činjenica da su svi učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Srpske", rekao je Mitrović Srni povodom predstojećeg obilježavanja 9. janaura - Dana Republike Srpske.

Mitrović je istakao da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo 200.000 srpskih boraca ili 70 odsto tadašnjeg srpskog stanovništva, od kojih je 25.000 dalo živote za stvaranje Republike Srpske, 40.000 je ratnih vojnih invalida, a poginulo je i 10.000 civila.

"Nakon odluke o osnivanju Republike Srpske, obilježavanje Dana Republike Srpske jedan je od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda", istakao je Mitrović.

Mitrović kaže da se pokazala potpuno ispravnom odluka o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske, zbog čega bi vlastima i narodu Republike Srpske trebalo odati priznanje jer nisu podlegli velikom pritisku i ucjenama da se Dan Republike Srpske više ne slavi.

On je poručio da mlade generacije u Srpskoj u narednom periodu treba da čuvaju slobodu, grade i poboljšavaju kvalitet života u Republici Srpskoj.

"Mladi moraju da shvate, bez obzira na prolazne teškoće, da su njihovi očevi, braća, djedovi učinili sve što se moglo učiniti u datom trenutku da im obezbijede slobodu, a od njih zavisi da li će se obezbijediti trajnost i kvalitet života u Srpskoj", kaže Mitrović.

U Republici Srpskoj brojnim kulturnim manifestacijama biće obilježen 9.januar - Dan Republike Srpske.

Izvor: SRNA