latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:44 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Istražioci razmatraju mogućnost za ekstradiciju Haradinaja

Francuski istražioci danas će razmotriti da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtjev za izručenje Srbiji Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg vođe terorističke organizacije Oslobodilačka vojska Kosova /OVK/, rekao je izvor iz francuskog pravosuđa.
Ramuš Haradinaj - Foto: FONET
Ramuš HaradinajFoto: FONET

"Biće utvrđeno i da li je Haradinaju, predsjedniku Alijanse za budućnost Kosova i bivšem premijeru /samoproglašenog/ Kosova, već suđeno pred sudom UN za ista djela za koja se tereti po nalogu za hapšenje", rekao je ovaj izvor.

Francuska policija uhapsila je juče Haradinaja, komandanta terorističke OVK tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine po potjernici iz Srbije, saopštili su izvori iz policije.

Francuska granična policija uhapsila je Haradinaja na aerodromu u istočnoj Francuskoj kada je avionom stigao iz Prištine.

U junu 2015. godine, Haradinaja je uhapsila slovenačka policija, ali je oslobođen nakon dva dana zbog raznih diplomatskih pritisaka.

Haradinaja je Haški sud dva puta oslobodio krivice za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji.

Tribunal je 4. marta 2005. protiv Haradinaja, koji je tada bio premijer samoproglašenog Kosova, podigao optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja prava i običaja rata. Nakon suđenja do aprila 2008. godine, oslobođen je usljed nedostatka dokaza.

Drugi put uhapšen je u julu 2010. na Kosovu, odakle je prebačen u Hag na djelimično ponovljeno suđenje, jer je apelaciono vijeće Haškog tribunala usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu.

Sud ga je i drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru terorističke OVK u Јablanici, te se on u novembru 2012. vratio u Prištinu.

Izvor: SRNA-Rojters